ΜΑΝΗ. Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα αναβιώσει σε δεύτερο βαθμό, η εν ψυχρώ δολοφονία της 44χρονης Χρυσοβαλάντως Πολύζου, μητέρας δυο παιδιών, με δράστη τον σύζυγό της, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2020, την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του, μέσα στο σπίτι τους στο Πύργο Διρού στην ανατολική Μάνη, μπροστά στα μάτια της 16χρονης τότε κόρης τους.

Η υπόθεση θα εισαχθεί στο Εφετείο την προσεχή Πέμπτη με τον συζυγοκτόνο, πρωτοδίκως, να καταδικάζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 18 μήνες για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς το δικαστήριο να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Φωτογραφία: ertnews.gr

Ο 48χρονος πλέον κατηγορούμενος, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τα ισόβια, θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά να πείσει τους δικαστές πως είναι άτομο με μειωμένο καταλογισμό, ισχυριζόμενος πως λαμβάνει επί σειρά ετών αγωγή για ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία και διαγνώστηκαν κατά τη στρατιωτική του θητεία.

Θύμα και θύτης ήταν παντρεμένοι 20 χρόνια και είχαν δυο παιδιά και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν βιώσει την απώλεια τριών ακόμα τέκνων. Ο συζυγοκτόνος διατηρούσε σούπερ μάρκετ στην περιοχή, όπου εργαζόταν και το θύμα. Η 44χρονη Χρυσοβαλάντω γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ζαρουχλέικα Πατρών, με τη μητέρα της να έλκει την καταγωγή της από την Αρεόπολη Λακωνίας.

Καταπέλτης για τον δράστη ήταν και οι καταθέσεις των παιδιών του, που, μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν και την κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος τους. Μάλιστα, φέρεται μετά από επεισόδιο με τον γιο του, να τον εκδίωξε από το σπίτι. Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή της ανήλικης τότε κόρης του για τα όσα εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ, αναφέροντας ότι ο πατέρας της ζήλευε τη μητέρα της και εκείνη δεν πήγαινε πουθενά, ενώ δεν είχε ούτε κινητό τηλέφωνο. Επιβεβαίωσε πως η 44χρονη ήθελε να χωρίσει, καθώς και ότι τη στιγμή του εγκλήματος δεν κρατούσε τίποτα που θα μπορούσε να τον απειλήσει, ενώ κατευθυνόταν προς την έξοδο του σπιτιού για να γλυτώσει. Το οικογενειακό περιβάλλον του θύματος αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθειά του να την απομακρύνει από εκείνους.

«Ηταν βίαιος, ήταν πατέρας αφέντης»

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος-ποινικολόγος Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», δήλωσε «Εδώ, δυστυχώς, έχουμε μια περίπτωση ενός ανθρώπου που ήξερε πολύ καλά τι έκανε, από την πρώτη στιγμή της συζυγικής τους ζωής, ήταν βίαιος, ήταν πατέρας αφέντης, ένας άνθρωπος που αγαπούσε μόνο τον εαυτό του και όλους τους άλλους τούς ήθελε κυριολεκτικά να τον υπηρετούν. Θεωρούσε τη σύζυγό του "κτήμα" και δεν δίστασε, όταν η ίδια αποφάσισε να χωρίσει, να τη σκοτώσει.

Είναι μια παρόμοια καθρεπτίζουσα περίπτωση όπως όλες των γυναικοκτονιών, όπου όταν οι γυναίκες θύματα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να φύγουν από τη σχέση, τότε με βία τις σταματά ο σύζυγος-σύντροφος γιατί τις θεωρούν "κτήματά" τους. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που επικαλείται πως αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα να κατέχει νόμιμα όπλα για κυνήγι, τα οποία δεν ήταν ποτέ φυλασσόμενα στο σπίτι.

Επιπλέον, αυτός ο άνθρωπος ήταν λειτουργικός, είχε την επιχείρηση του, ένα σουπερ μάρκετ, και δεν βρέθηκε κανείς να πει πως επιδείκνυε κάποια περίεργη συμπεριφορά ή ότι είχε έρθει σε αντιπαράθεση με κάποιον από τους πελάτες ή τους συγχωριανούς του. Το αντίθετο. Δεν υπήρχε ποτέ αγάπη, ούτε προς τη σύζυγό του, ούτε προς την οικογένειά του και η Δικαιοσύνη θα επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση».

«Δεν μας μιλούσε»

Επτασφράγιστο μυστικό φαίνεται πως κρατούσε, ακόμα και από τα αδέλφια της, η 44χρονη τα όσα βίωνε. Αποφάσισε να «ανοιχτεί» λίγες ημέρες πριν συμβεί το κακό.

«Η Χρυσοβαλάντω περνούσε έναν Γολγοθά και δεν μίλαγε σε κανένα. Πριν από δέκα ημέρες την είχαμε δει τελευταία φορά και μας είπε πως είναι ένας καταθλιπτικός σχιζοφρενής. Φταίνε και οι ψυχίατροι που πήγαινε. Επαιρνε και ψυχοφάρμακα και τελευταία τα είχε κόψει. Πρέπει να πούμε ότι στον δεύτερο ψυχίατρο που πήγε με την αδερφή μου, του είχε πει ο γιατρός ότι "πρέπει να σου πάρω την άδεια οπλοφορίας". Γιατί είχε και όπλα το κάθαρμα… Οι Μανιάτες έχουν όπλα, το έχουν έθιμο», είχε πει στις πρώτες δηλώσεις μετά το φονικό η αδελφή της. «Οποτε επισκεπτόμασταν το σπίτι της, έδειχναν όλοι πολύ ευτυχισμένοι μεταξύ τους, μιλούσαν ήρεμα και αγαπημένα, αφού αναρωτιόμουν τι ωραία που μιλάνε μεταξύ τους, αλλά η αδελφή μου από πίσω του έκλαιγε» ανέφερε.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο αδελφός του θύματος κατέθεσε πως έλαβε γνώση για το τι συνέβαινε στην αδελφή του και την πρόθεσή της να χωρίσει λίγο πριν συμβεί το μοιραίο, ενώ εκ των υστέρων ενημερώθηκε από τα ανίψια του πως ο γαμπρός του έβριζε και κακοποιούσε σωματικά τη μητέρα τους. Ερωτηθείς για το πώς ο κατηγορούμενος έβλεπε τον γάμο, φέρεται ν’ απάντησε πως σε συζητήσεις εξέφραζε την άποψη ότι ο άνδρας πρέπει να είναι ψηλά και η γυναίκα νοικοκυρά, κατώτερη και με τα μάτια χαμηλά.

Το φονικό συντάραξε τη μικρή κοινωνία της Μάνης, καθώς η οικογένεια δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία κατοίκου στην «Πελοπόννησο», λίγες ώρες μετά το έγκλημα, αναφερόμενη στην 44χρονη: «Ηταν ένα χαμογελαστό, ένα υπέροχο κορίτσι, δεν σου έδινε την εντύπωση ότι κάτι την απασχολεί, εμένα τουλάχιστον, ήταν άνθρωπος χαρούμενος με πολύ χιούμορ. Ηταν έξω καρδιά. Πήγαινα στο σούπερ μάρκετ. Τη γνώριζα πολλά χρόνια, ποτέ δεν έδειξε κάτι. Ηταν ένα ζευγάρι, πολύ καλό και μάλιστα το Σάββατο τους είδα νωρίς το πρωί, να ψωνίζουν μαζί στη λαϊκή».

Το βράδυ της επομένης, η Χρυσοβαλάντω θα έπεφτε νεκρή, προσπαθώντας να ξεφύγει από την ανθρωποκτόνο μανία του άνδρα της.

Το χρονικό του εγκλήματος

Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου του 2020, με τις Αρχές να αποδίδουν το στυγερό έγκλημα στην έντονη ερωτική αντιζηλία και τους καθημερινούς διαπληκτισμούς του ζευγαριού.

Μια έντονη λογομαχία που είχε το ζευγάρι οδήγησε τον δράστη να οπλίσει την καραμπίνα και να πυροβολήσει δυο φορές κατά της συζύγου του που βρισκόταν σε υπνοδωμάτιο μαζί με την κόρη τους. Την πρώτη φορά αστόχησε μετά από παρέμβαση του παιδιού, με τη γυναίκα να τρέχει να βγει από το σπίτι, ζητώντας από την ανήλικη να καλέσει την Αστυνομία, λέγοντάς της «θα με σκοτώσει». Ο δράστης ακολούθησε την 44χρονη και την εκτέλεσε εν ψυχρώ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της 16χρονης στους αστυνομικούς, όταν είδε αιμόφυρτη τη μητέρα της στο πάτωμα, ο πατέρα της είπε «τη σκότωσα». Το κορίτσι, σε κατάσταση σοκ, ειδοποίησε την ΕΛΑΣ, με αστυνομικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σπίτι της οικογένειας, συλλαμβάνοντας τον συζυγοκτόνο, που παραδόθηκε, ομολογώντας ότι πυροβόλησε τη γυναίκα του.

Ο γιος της οικογένειας απουσίαζε, καθώς είχε συνοδεύσει τον παππού του -πατέρα του 44χρονου- στο νοσοκομείο στην Σπάρτη, όπου ο ηλικιωμένος είχε μεταβεί για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις