ΣΠΑΡΤΗ. Σε αυτό το πλήρωμα ακουμπά η Σπάρτη. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για άμεση ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της πόλης και των χωριών.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου (απ)έδειξαν ότι ο δήμος Σπάρτης, ως πολιτικός, διοικητικός, κοινωνικός και γεωγραφικός οργανισμός βρίσκεται σε παρακμή. Συσσωρευμένη απραξία, ατυχίες, κακός συντονισμός, πολιτικός ρεβανσισμός και κυρίως μια εμπεδωμένη νοοτροπία σε όλο το πλάτος και βάθος της πολιτευόμενης κοινωνίας οδήγησε στα τάρταρα τον πάλαι ποτέ ένδοξο και διακεκριμένο δήμο.

Το νέο πλήρωμα του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης έχει πλέον ιερό καθήκον να ανατάξει και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του τόπου. Ένα δημοτικό συμβούλιο που κοσμείται από έξι επικεφαλής και δεκάδες, εγκεκριμένους με την ψήφο του πολίτη, συμβούλους.

Έχουν στην διάθεσή τους:

  • 5 χρόνια θητείας
  • Απέραντό πεδίον δόξης
  • Γνώση, εμπειρία και διάθεση για δουλειά
  • Ένα ευρύτερο πλαίσιο εξουσίας, φιλικό και ενημερωμένο για την κατάσταση.

Είναι καταδικασμένοι να πετύχουν, θα έλεγε με υπερβολή ο πολίτης, αλλά και με διάθεση να τους δείξει ότι ανέλαβαν να «σώσουν» τον τόπο.

Είναι προσβλητικό να ακούνε ότι «ένας Ανδρεάκος θα έσωζε την Σπάρτη». Είναι άδικο να συγκρίνονται με τον Γεώργιο Λιναρδάκη, 50 χρόνια μετά. Είναι σκληρό να ακούνε το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου εδραιώνει την αισιοδοξία και επιτέλους επιτρέπει στην ελπίδα να κατοικεί στη Σπάρτη. Δεν θα υπάρχει δικαιολογία για απραξία και αναποτελεσματικότητα. Δεν θα υπάρξει ανοχή από τους πολίτες. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης.

Αφού κυλήσουν οι πρώτες μέρες προσαρμογής, κι ενώ θα περάσουν οι πρώτοι, 1-2 μήνες εγκατάστασης, ενημέρωσης και ανάληψης καθηκόντων, αναμένεται σχέδιο, πλάνο, δράση, έργο, αποτέλεσμα.

Αλήθεια είναι ότι, τόσο η νέα δημοτική αρχή όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παραλαμβάνουν ένα δήμο με πολλά προβλήματα. Για κάποια ευθύνεται η δημοτική αρχή για άλλα η κυβερνητική πολιτική για αρκετά το σύνολο ή μέρος των ανθρώπων που εκπροσώπησαν τους πολίτες.

Το πρόβλημα όμως που υπάρχει δεν είναι άλλοθι αλλά πρόκληση. Η ανωμαλία δεν είναι δικαιολογία αλλά αντίπαλος. Οι διαπιστώσεις δεν είναι αναθέματα αλλά δείκτες πορείας. Η παθογένεια δεν κληρονομείται εκδιώκεται. Κάθε πόρος, ανθρώπινος και υλικός πρέπει να αξιοποιηθεί, συντονισμένα.

Σήμερα την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η δημοτική αρχή και η παράταξη της πλειοψηφίας. Χωρίς κανείς να αποκλείει τον πολιτικό δημιουργικό ρόλο και στην αντιπολίτευση. Όμως το σύνολο των προσώπων που απαρτίζουν το μέτωπο Βακαλόπουλου, αιρετοί σύμβουλοι, αξιωματούχοι, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, γραφείο δημάρχου, κ.λ.π. θα αναλάβει το μεγάλο και δύσκολο έργο του συντονισμού έχοντας βέβαια και την ευθύνη του αποτελέσματος. Διαθέτει την πλειοψηφία που χρειάζεται. Αν διαθέτει και την δημοκρατική αντίληψη που είναι αναγκαία σε ένα δήμο, τότε οι προοπτικές είναι καλές.

Μένει να αποδειχθεί αν όσοι αποτελούν το πλήρωμα του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης έχουν επίγνωση του καθήκοντος τους στην συγκεκριμένη, μάλιστα, χρονική συγκυρία.

Οι πολίτες αλλά και κάθε θεσμικός και μη φορέας και πρόσωπο πρέπει να στηρίξει, να φυλάξει, την προσπάθεια, αν αυτή είναι έντιμη, έξυπνη και επίμονη.

Ήδη οι πρώτες 10 ημέρες από τις 1827 της θητείας πέρασαν…

Photos: Τάκης Κούρος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις