ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ελένη Κιούση παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη επιστολή του επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής» κ. Δημήτρη Κουτσούλη.

Στην επιστολή ο συνδυασμός ζητάει από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να προωθήσει προς υλοποίηση, το συντομότερο δυνατό, τέσσερις (4) επείγουσες προτεραιότητες δημόσιας υγείας και οδικής ασφάλειας στο νομό μας, μικρής κλίμακας και χαμηλού κόστους, στους τομείς της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα:

  • πρώτον, την προμήθεια και εγκατάσταση από την Περιφέρεια, τουλάχιστον 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

Η εγκατάσταση σε δημόσιους χώρους οικισμών και χωριών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών είναι μια επείγουσα ανάγκη, διότι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν απινιδωτή – και όσα έχουν το οφείλουν, κυρίως, σε δωρεές ιδιωτών. Αυτό θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από το υπουργείο Υγείας, αντί να σπεύδουμε τώρα στην Περιφέρεια για να καλύψει το κενό.

  • δεύτερον, τη διαγράμμιση και τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού τμήματος Αρεόπολης- Νέου Οιτύλου

Πρόκειται για δρόμο μήκους, περίπου, 6 χλμ., υψηλού κινδύνου – τη νύχτα «δρόμος-καρμανιόλα». Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και, γι’ αυτό, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε τυχόν άλλο βελτιωτικό έργο,

  • τρίτον, η αποκατάσταση του οδοστρώματος σε τμήμα της επαρχιακής οδού «Νεάπολης Βοιών-Φαρακλού»

Η αποκατάσταση επείγει λόγω των επικίνδυνων συνθηκών που έχει προκαλέσει διάβρωση στο κάτω μέρος του δρόμου, και

  • τέταρτον, η διαγράμμιση της επαρχιακής οδού «Λάχι-Παραδείσι-Σπήλαιο Καστανιάς», μήκους, περίπου, 13 χλμ.

Πρόκειται για τη συντομότερη πρόσβαση σ’ ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης – στο Σπήλαιο Καστανιάς. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, με τις συχνές ομίχλες, χρήζει άμεσης συντήρησης και διαγράμμισης.

Αυτές τις επείγουσες προτεραιότητες η κα Κιούση έθεσε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη και όπως αναφέρει διαπίστωσε την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί.

Η επιστολή του Δημήτρη Κουτσούλη

Προς

κ. Θεόδωρο Βερούτη, Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λακωνίας

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχητης ΠΕ Λακωνίας,

Κατ’ αρχάς, σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Ο ασφυκτικός όγκος και η θεματολογία της ημερήσιας διάταξης κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα 29.01.2024, δεν μου επέτρεψαν να θέσω, εκτός ημερησίας διατάξεως, επείγουσες προτεραιότητες που αφορούν τη Λακωνία. Κάποιες εκ των προτεραιοτήτων αυτών, σας έχουν αναφερθεί από την εκπρόσωπο του συνδυασμού μας στην Λακωνία, κυρία Ελένη Κιούση, μέσω της οποίας γνωρίζουμε την ετοιμότητά σας να ανταποκριθείτε θετικά.

Σε επόμενη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προτίθεμαι να θέσω αυτά τα ζητήματα.

Πρόκειται για έργα δημόσιας υγείας και οδικής ασφάλειας, μικρής κλίμακας και με χαμηλό εκτιμώμενο συνολικό κόστος – συνεπώς μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν από την ΠΕ Λακωνίας, από το υπόλοιπο των ίδιων πόρων της.

  • πρώτον, η προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης, με προτεραιότητα σε χωριά και οικισμούς χωρίς περιφερειακά ιατρεία ή μακριά από δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ο επείγων χαρακτήρας του έργου προκύπτει, όχι μόνον από τη σπουδαιότητά του ως έργο δημόσιας υγείας, τις διαπιστωμένες ελλείψεις και τα αιτήματα που μας έχουν περιέλθει, αλλά και από το γεγονός ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από την κεντρική κυβέρνηση εδώ και μία δεκαετία. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ενενήντα χιλιάδων ευρώ(€90.000)πλέον ΦΠΑ, και, με πρόχειρη έρευνα της αγοράς, αντιστοιχεί σε, περίπου, εξήντα (60)απινιδωτές,
  • δεύτερον, η διαγράμμιση και ο φωτισμός του τμήματος Αρεόπολης - Νέου Οιτύλου, μήκους, περίπου, έξι (6) χιλιομέτρων, η οποία, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ως επείγον και αυτοτελές έργο, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για δρόμο υψηλής επικινδυνότητας – θα τον χαρακτηρίζαμε ως «δρόμο - καρμανιόλα» – ιδίως τη νύχτα,
  • τρίτον, η αποκατάσταση του οδοστρώματος σε τμήμα της επαρχιακής οδού «Νεάπολης Βοιών-Φαρακλού», και
  • τέταρτον, η διαγράμμιση της επαρχιακής οδού «Λάχι – Παραδείσι - Σπήλαιο Καστανιάς», μήκους, περίπου, δεκατριών (13) χιλιομέτρων. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των έργων αυτών, παρακαλούμε να εξαντλήσετε κάθε θεσμική δυνατότητα που διαθέτετε, ώστε η υλοποίησή τους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζω ότι, στο άμεσο μέλλον, θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στην έδρα της ΠΕ Λακωνίας και για άλλα θέματα που απασχολούν τον νομό.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Κουτσούλης

Επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΕ Μεσσηνίας

α/α

Ελένη Κιούση Εκπρόσωπος στην ΠΕ Λακωνίας του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις