ΣΠΑΡΤΗ. Η κάθοδος των άγριων γουρουνιών είναι πλέον γεγονός. Τα βράδια σε δρόμους της Σπάρτης, κυρίως στις εισόδους της πόλης και κοντά σε ρεματιές, οι οικογένειες των αγριογούρουνων διασχίζουν τους δρόμους. Εικόνα εντυπωσιακή αλλά κατάσταση επικίνδυνη. Το video δείχνει μια οικογένεια κοντά στο πάρκο Γουδέ να «κόβει» την κίνηση των αυτοκινήτων στον δρόμο.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν πεζοπορούσε κάποιος με τον σκύλο του ή αν κάποιος περίοικος ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο στην αυλή του με τους «γονείς» της οικογένειας.

Δείτε το βίντεο:

Η συμπεριφορά μας σαν οδηγοί αν συναντήσουμε αγριόχοιρο

Δεν χρησιμοποιούμε κόρνα άμα δεν χρειαστεί. Άμα δεν φεύγουν από τον δρόμο πατάμε μια φορά την κόρνα του οχήματος μας. Ακινητοποιούμε το όχημα μας ή κινούμαστε με πολύ μικρή ταχύτητα (ποτέ πάνω από 30 χλμ/ώρα). Επειδή οι αγριόχοιροι είναι δραστήριοι τις νυχτερινές ώρες, όταν οδηγάμε νύχτα πρέπει η προσοχή μας να είναι διπλάσια. Τα δυνατά φώτα τυφλώνουν και πανικοβάλλουν τα αγριογούρουνα. Και μπορούν να επιτεθούν στα αμάξια. Βάζουμε μεσαία φώτα. Δεν χρησιμοποιούμε Φλας. Οι αγριόχοιροι μπορούν να τυφλωθούν προσωρινά από την χρήση φλας, να πανικοβληθούν και να μας επιτεθούν.

Η συμπεριφορά μας σαν πεζοί έτσι και δούμε μπροστά μας αγριόχοιρο

Οι αγριόχοιροι τρομοκρατούνται εύκολα. Για την δική μας ασφάλεια καλό είναι να κρατήσουμε μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από τον αγριόχοιρο. Κρατάμε τα σκυλιά μας όσο πιο κοντά γίνεται με το λουρί τους και προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε να γαβγίσουν στους αγριόχοιρους. Δεν ταΐζουμε για κανέναν λόγο τους αγριόχοιρους. Γιατί με αυτό τον τρόπο εξοικειώνονται και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ανθρώπους και τα ζώα. Δεν ακουμπάμε και δεν χαϊδεύουμε τους αγριόχοιρους. Αν έρθουν πάνω μας τους απωθούμε σπρώχνοντας τους στο σώμα τους ή στο κεφάλι τους.

Δεν φωνάζουμε και δεν κάνουμε περίεργους θορύβους, γιατί η συμπεριφορά των αγριόχοιρων μπορεί να αλλάξει απότομα και να γίνουν επιθετικοί. Δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μακριά τους, αλλά αντιθέτως απομακρυνόμαστε με τον κανονικό ρυθμό περιπάτου μας προσέχοντας αν μας ακολουθούν. Σε περίπτωση που υπάρχουν μικρά απομακρυνόμαστε άμεσα και όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί οι μητέρες που συνήθως είναι κοντά γίνονται πολύ επιθετικές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις