ΣΠΑΡΤΗ. Λυκούργος ο διάσημος νομοθέτη της Σπάρτης που έζησε το (800 π.Χ.). Το όνομα Λυκούργος, που ετυμολογείται από τη ρίζα λύκ(η) = φως και το έργον, δηλαδή σημαίνει εκείνον που κάνει φωτεινό έργο ή εκείνον που εργάζεται από πολύ πρωί.

Ο νομοθέτης της Σπάρτης Λυκούργος, που θεσμοθέτησε και το πολίτευμά της, βασισμένο στη λιτότητα, τη στρατιωτική πειθαρχία, την αυστηρότητα αλλά και ένα πνεύμα ισότητας για όλους. Οι πιο πλούσιοι κάτοικοι αντέδρασαν, αλλά, τελικά, οι νόμοι του επιβλήθηκαν στη Σπάρτη, αν και δεν καταγράφηκαν.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη βιογραφία του, που παραθέτει ο Πλούταρχος, το χτύπημα που δέχτηκε ο Λυκούργος στο πρόσωπο, από τον πλούσιο Σπαρτιάτη Άλκανδρο έπειτα από καταδίωξη. «Ο Λυκούργος λίγο έλειψε να χάσει το ένα μάτι του, αλλά μπόρεσε να θεραπευτεί χάρη στην Αθηνά οφθαλμίτιδα, «Οπτιλλέτιν», γιατί οι Λάκωνες Δωριείς λέγουν τους οφθαλμούς οπτίλους και στην οποία ίδρυσε το ομώνυμο ιερό για να την ευχαριστήσει» (Πλούτ. Λυκ. 116. 55-56)

Σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο Σπάρτης τα απομεινάρια Ιερού του Λυκούργου που βρίσκονται κοντά στην σιδερογέφυρα του Ευρώτα, στη Σπάρτη, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν και το ιερό να αναστηλωθεί με την στήριξη της UNESCO.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις