ΣΠΑΡΤΗ. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος μπήκε στην συζήτηση για την Παλαιολόγου με θέσεις από τις οποίες δεν μετακινήθηκε ούτε κεραία, παρ’ όλες τις αναφορές, καταγγελίες και ενστάσεις της Αντιπολίτευσης. Δεν έδειξε να κάμπτεται ούτε Πο τις αναφορές της Τεχνικής Υπηρεσίας. Εκτιμά ότι ο δήμος δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει την Αποκεντρωμένη αλλά είναι σε θέση να ελέγξει τον εργολάβο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί για το καλό της πόλης.

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος είπε:

«Όπως είχα υποσχεθεί μετά την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου θα συγκαλούσα άμεσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για να συζητήσουμε το φλέγον θέμα της ανάπλασης της Κ. Παλαιολόγου. Πράγμα το οποίο έπραξα γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου ο εργολάβος παραμένει στο έργο. Είναι μονόδρομος για την Δημοτική Αρχή και οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση αυτή. Αποτελεί υποχρέωσή μου όπως είχα δεσμευθεί αλλεπάλληλες φορές τόσο ως υποψήφιος όσο και ως δήμαρχος πλέον να τελειώσει αυτό το έργο το συντομότερο δυνατό.

Όταν ανέλαβα, την 1/1, βρήκα (τονίζω βρήκα γιατί δεν παρέλαβα από την προηγούμενη δημοτική αρχή) ένα έργο προβληματικό, στάσιμο, τελματωμένο, με μια διοικητική διαδικασία σε εκκρεμότητα, το οποίο κατά γενική ομολογία επιβαρύνει καθημερινά την κοινωνική και οικονομική ζωή των καταστηματαρχών και των πολιτών του δήμου μας. Βρήκα ένα κλίμα άσχημο, διαμορφωμένο μεταξύ υπηρεσίας και εργολάβου, επίσης κατάλοιπο από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Απέναντι λοιπόν στην προβληματική αυτή κατάσταση, τόσο εγώ όσο και οι αντιδήμαρχοι, σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε το καλύτερο για την πόλη μας. Και ποιο είναι αυτό;

  • Να σεβαστούμε την απόφαση, καταρχήν, του Τεχνικού Συμβουλίου.
  • Να ενισχύσουμε με μηχανικούς της Τεχνική Υπηρεσία
  • Να μιλήσω με τον εργολάβο. Ναι έχω συναντηθεί μαζί του και διατείνεται ότι θα ολοκληρώσει το έργο.

Οφείλω να σεβαστώ την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου. Ξέρω σίγουρα ότι υπάρχουν κακοτεχνίες. Σε συνεργασία με την επιβλέπουσα Υπηρεσία ο Εργολάβος οφείλει να τις αποκαταστήσει. Οι αστοχίες όμως αυτές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν, στα μελλοντικά μας έργα, στον μελλοντικό μας σχεδιασμό.

Ναι. Θα παρθούν μέτρα ασφαλείας. Ήδη έχω κάνει επαφή με τις Ασστυνομικές Αρχές γι’ αυτόν τον λόγο. Πρέπει, απ’ εδώ κι έπειτα, να θωρακίσω την εξέλιξη και την ολοκλήρωσης του έργου αυτού το οποίο ταλαιπωρεί τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης μας.

Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες που έχω για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Δεν πρόκειται να το αφήσω να σέρνεται άλλο. Έχω δεσμευτεί επανειλημμένα. Έχω απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών μου απέναντι τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους πολίτες αυτής της πόλης. Η οποιαδήποτε διακοπή του έργου αυτού δεν είναι συμφέρουσα για τον δήμο. Επ’ αυτού έχω ζητήσει άλλωστε και την γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία του δήμου».

(Η Νομική Υπηρεσία του δήμου απεφάνθη ότι δεν προκύπτει η δυνατότητα άσκησης προσφυγής ή αγωγής εκ μέρους του Δήμου κατά της απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία έγινε δεκτή η ένσταση του αναδόχου διότι δεν στοιχειοθετείται μεταξύ άλλων έννομο συμφέρον του Δήμου δεδομένου είναι σε υπερέχουσα θέση και αυτό που είναι προτεραιότητα του είναι η ολοκλήρωση του έργου και όχι η τιμωρία του αναδόχου. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου εκτιμά ότι τυχόν άσκηση προσφυγής εκ μέρους του Δήμου δεν θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη και συμφέρουσα λύση αφού θα εισέλθει σε χρονοβόρα δικαστική διένεξη και η έκβαση της υπόθεσης είναι αμφίβολη. Η μη ολοκλήρωση του έργου εγκυμονεί κινδύνους αν στραφούν κατά του δήμου πολίτες).

Ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο στο τέλος της συνεδρίασης απέκλεισε την πρόταση για προσφυγή κατά της απόφασης με την φράση «δεν κάνω ανταρτοπόλεμο» και δεσμεύθηκε ότι ο έλεγχος στον εργολάβο θα είναι συνεχής και στενός ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας που θα έχει (μάλλον 8 μήνες).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις