ΣΠΑΡΤΗ. Διαπίστευση Erasmus για το έτος 2023, απονεμήθηκε στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης για χορήγηση δικαιώματος υποβολής ειδικής αίτησης λήψης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Μαθησιακή Κινητικότητα ΚΑ1 στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης Erasmus+». Σε σχετική του ανακοίνωση το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης αναφέρει τα εξής:

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να σας να ανακοινώσουμε την απονομή Διαπίστευσης Erasmus στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή και διάκριση για το σχολείο μας. Συνολικά 53 σχολεία από όλη την Ελλάδα απέκτησαν την διαπίστευση Erasmus για αυτή τη χρονιά και η διάρκεια της μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα τέλη του 2027 ίσως και περισσότερο.

Αίτηση για λήψη χρηματοδότησης

Η Διαπίστευση χορηγεί στο σχολείο το δικαίωμα για υποβολή ειδικής (απλοποιημένης) αίτησης λήψης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων» στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης. Ύστερα από την επιτυχημένη υλοποίηση 3 χρηματοδοτούμενων Σχεδίων Erasmus+ κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια και τη συνολική μετακίνηση και εκπαίδευση στο εξωτερικό 28 μαθητών/τριών και 7 καθηγητών/τριών που ανήκουν στο σχολείο μας, η παιδαγωγική ομάδα που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο για την παρούσα χρονιά την απόκτηση της Διαπίστευσης Erasmus.

Επιλογές διεθνοποίησης μέσω του προγράμματος Erasmus+

Ύστερα από την επιτυχημένη υλοποίηση 3 χρηματοδοτούμενων Σχεδίων Erasmus+ κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια και τη συνολική μετακίνηση και εκπαίδευση στο εξωτερικό 28 μαθητών/τριών και 7 καθηγητών/τριών που ανήκουν στο σχολείο μας, η παιδαγωγική ομάδα που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο για την παρούσα χρονιά την απόκτηση της Διαπίστευσης Erasmus. Η διαπίστευση Erasmus είναι η φυσική συνέπεια για σχολεία που επιθυμούν να συνεχίσουν και να διευρύνουν την διεθνοποίηση του οργανισμού τους συντονίζοντας δραστηριότητες κινητικότητας και διασυνοριακές συνεργασίες.

Ευκαιρίες κινητικότητας μεταξύ μαθητών και εκαπιδευτικών

Πρόκειται στην ουσία για μια επίσημη πιστοποίηση ότι το σχολείο έχει αναπτύξει ένα στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναγκών και αδυναμιών του με τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στόχων και τη συνεργασία με φορείς, εμπειρογνώμονες και οργανισμούς του εξωτερικού, που υλοποιούν δραστηριότητες υψηλής ποιότητας. Η διαπίστευση προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης στο σχολείο επειδή εξασφαλίζει αυτόματη χρηματοδότηση και μπορεί να μετακινήσει περισσότερους μαθητές και προσωπικό από μη διαπιστευμένα σχολεία.

Διάρκεια έως το 2025

Επιπλέον, αναβαθμίζεται το κύρος του σχολείου που θεωρείται πρωτοποριακό σε θέματα μάθησης και καινοτομίας και γίνεται πόλος έλξης εντός και εκτός συνόρων. Κατά τους πρώτους 15 μήνες ισχύος της Διαπίστευσης δηλαδή από 1η Ιουνίου 2024 μέχρι 31 Αυγούστου 2025 αναμένεται να μετακινηθούν 6 καθηγητές/τριες και 16 μαθητές/τριες του σχολείου μας. Αυτό θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση που θα εγκριθεί στο σχολείο μας από το Ι.Κ.Υ. Τα επόμενα 3 χρόνια αυτά τα ποσοστά μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των δραστηριοτήτων. Όλες οι κινητικότητες συνδέονται με τους βασικούς στόχους-ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί στην αρχική αίτηση διαπίστευσης και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών.

Στόχοι και προτεραιότητες

Οι ανάγκες-στόχοι που προσδιορίστηκαν στην αίτηση ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού και διερεύνησης α) των βασικών προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής επιτροπής για μια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξάρτητα από πολιτισμικούς, γλωσσικούς ή κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς και β) των αναγκών και αδυναμιών της σχολικής μονάδας που ανέδειξαν οι απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε σε εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας και μπορούν να συνδεθούν με την Διαπίστευση Erasmus.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου και στα κοινωνικά δικτυα κατά τα διάφορα στάδια υλοποίησης των δραστηριοτήτων από τις υπεύθυνες καθηγήτριες της παιδαγωγικής ομάδας ευρωπαϊκών Σχεδίων Εξωμανίδη Αικατερίνη και Μπουρίκου Αιμιλία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις