ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής (29.3.2024) ανοιχτά της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και ο δεύτερος – με διαφορά ενός λεπτού – ήταν 5,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στις Στροφάδες ανοιχτά της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 9:11 το πρωί σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34 χλμ. ενώ το επίκεντρο ήταν 17 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Στις 9:12 σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρότερος σεισμός 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 21,4 χλμ και επίκεντρο 14 χλμ ανατολικά των Στροφάδων.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πόλεις της Πελοποννήσου και ανησύχησε τους κατοίκους αρκετών περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε στην ΕΡΤ: «Περίπου 20 χιλιόμετρα από τον χερσαίο χώρο της Πελοποννήσου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και στο Αγρίνιο. Έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά. Δεν συνδέεται με ρήγματα τα οποία κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Είναι ένας σεισμός πάντως αρκετά μεγάλος, 5,7 με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ένας σεισμός που δεν έχει επηρεάσει σε επίπεδο αρνητικό την Πελοπόννησο. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στα Στροφάδια έχουμε κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Παρακολουθούμε το φαινόμενο αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία».

«Βασικά, είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση λόγω του εστιακού βάθους του, σημείωσε ακόμη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις