ΜΥΣΤΡΑΣ. Ο Παναγιώτης Κρεββατάς είναι το πρόσωπο που αναδεικνύεται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ απαραίτητο κρίκο της ιστορικής μνήμης σε Σπάρτη και Μυστρά. Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους επιχειρεί να καταγράψει το πως αποτυπώνεται σήμερα στη λαϊκή συνείδηση και τη συλλογική μνήμη η άγνωστη μορφή του αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Κρεββατά στον τόπο του, τον Μυστρά.

Επισκεφτήκαμε, έτσι, μία ημέρα τον Μυστρά - την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Σπάρτης - και θέσαμε σε κατοίκους που συναντήσαμε τυχαία ένα και μοναδικό ερώτημα: «Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κρεββατάς;».

Μίλησαν, επίσης, - χωρίς πρότερη προετοιμασία - ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυστρά κ. Δημήτρης Σκρουμπέλος, ο εφημέριος της Ενορίας Μυστρά και εκπαιδευτικός π. Λάζαρος Σκάγκος και ο Μυστριώτης Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Δημήτρης Καστάνης

Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε σε μία ιδέα της κας Πέπης Γαβαλά, Προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Νομού Λακωνίας και προβλήθηκε στο Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στην έναρξη της Επιστημονικής Ημερίδας Ιστορίας με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή του Παναγιώτη Κρεββατά στην Επανάσταση: “…ἦτον ἄνθρωπος μὲ νοῦ καὶ πολλὰ ὠφέλιμος γιὰ τὴν Πατρίδα”».

Συντελεστές:

  • Υλοποίηση: Φορέας Ιστορικής Έρευνας «Σπάρτη 2034»
  • Σενάριο-κείμενα-παρουσίαση: Νίκος Ι. Καρμοίρης
  • Σκηνοθεσία-κάμερα-μοντάζ: Γιάννης Γεωργανές
  • Κάμερα: Σωτήρης Κατσής
  • Παραγωγή: No Filter Pictures

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις