ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η ζήτηση αυτό το διάστημα κινείται σε χαμηλά επίπεδα και συνδυάζεται με την προσωρινή πτώση των τιμών. Όπως εξηγεί στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ομάδας, Γιώργος Κόκκινος: «Φέτος υπήρξε μια αυξημένη ζήτηση από εμάς για βιολογικά ελαιόλαδα. Από εδώ και πέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Όλοι περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα της ανθοφορίας και της καρπόδεσης στην Ισπανία».

Ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι οι τιμές στο βιολογικό ξεκίνησαν από τα 9 ευρώ και έφτασαν τα 10 ευρώ, «όπου πουλήσαμε κάποιες ποσότητες». Από την άλλη πλευρά, η τιμή του συμβατικού, που προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία, είναι στα 8,20 έως 8,30 ευρώ. «Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες τυποποιητές-εμπόρους ελαιολάδου, οι οποίοι πληρώνουν καλύτερα», διευκρινίζει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση των παραγωγών να δώσουν ελαιόλαδο προς πώληση, ο κ. Κόκκινος επισημαίνει: «Οι παραγωγοί δίνουν μικρές ποσότητες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούν. Ενώ, παλαιότερα, έδιναν 1-2 τόνους, τώρα μιλάμε για 300-400 κιλά αναμένοντας καλύτερες τιμές. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο, για αυτό καλύτερα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι».

Με δεδομένο ότι η παραγωγή αυτήν τη χρονιά ήταν μειωμένη κατά 50%, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η φετινή συγκομιδή τελείωσε γρήγορα, αλλά η ποιότητα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Δεν είχαμε προβλήματα με το γλοιοσπόριο και με τον δάκο. Το κόστος παραγωγής του βιολογικού παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Τιμές

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η απόκλιση στην τιμή μεταξύ του βιολογικού και του συμβατικού ελαιολάδου κυμαινόταν στο 25%-30%, φέτος το συμβατικό κόστιζε 8,50 ευρώ, ενώ η τιμή του βιολογικού ήταν υψηλότερη κατά μόλις 30 λεπτά. Η σύγκλιση μεταξύ των τιμών, όπως δηλώνει ο κ. Κόκκινος, «σημαίνει ότι, επειδή το ελαιόλαδο στην κατανάλωση είναι ένα ακριβό προϊόν, δεν υπάρχει προτίμηση στο βιολογικό, στο οποίο και διαφοροποιείται η τιμή. Ανεξάρτητα από αυτό το φαινόμενο, εμείς συνεχίζουμε να καλλιεργούμε βιολογικό και όταν ισορροπήσουν οι τιμές θα υπάρξει και πάλι η μεταξύ τους διαφορά».

Τέλος, αυτό που επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών είναι ότι «πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο μέλλον με βάση τις κλιματολογικές αλλαγές και να δοθεί προτεραιότητα τόσο σε έργα υποδομών για την άρδευση όσο και στη χρήση μετεωρολογικών σταθμών για την εξοικονόμηση νερού, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις