Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, τα οποία καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνισή μας. Οπωσδήποτε, ένα όμορφο ζευγάρι γυαλιά μπορεί να δώσει πολλούς πόντους στο πρόσωπο και το στυλ μας γενικότερα, όμως τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, το οποίο θα προστατεύσει τα μάτια μας με τον καλύτερο τρόπο. Αποτελούν την αναγκαία προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία όταν τα μάτια μας χρειάζονται μια μικρή βοήθεια, για να ανταπεξέλθουν σωστά και να μην επιβαρύνονται χωρίς λόγο.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε κατά την αγορά των γυαλιών; Και αφού τα αγοράσουμε, πώς πρέπει να τα φροντίζουμε, για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την προστασία τους; Το notopress προτείνει:

Οι κίνδυνοι όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

 • Έγκαυμα στα μάτια: Έγκαυμα, δυστυχώς, δεν παθαίνουμε μόνο στο δέρμα, αλλά και στα μάτια σε μια ασθένεια που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται πάνω σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως το χιόνι, το νερό ή την άμμο, τότε απορροφάται από τα μάτια μας. Αν αυτά δεν προστατεύονται με φακούς που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες, τότε η ζημιά στο μάτι θα είναι μεγάλη. Πόνος, κοκκινίλα, ξηρότητα ή ακόμα και τύφλωση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της ασθένειας, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μη αναστρέψιμη βλάβη.
 • Καταρράκτης: Η έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά θεωρείται η βασικότερη αίτια εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση και βελτιώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι πλέον ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους.
 • Καρκίνος στο μάτι: Ο καρκίνος στο μάτι ονομάζεται ενδοοφθαλμικό μελάνωμα και προκαλείται αποκλειστικά από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο όγκος αυτός αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, όμως πολλές φορές πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ολόκληρο το μάτι και το οπτικό νεύρο, για να μην υπάρξουν μεταστάσεις.
 • Καρκίνος στο δέρμα: Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Έτσι, η βλάβη που μπορεί να πάθει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι μεγάλη. Και όταν λέμε βλάβη, δεν εννοούμε μόνο τις ρυτίδες αλλά και καρκίνο στο δέρμα. Όλα τα γυαλιά ηλίου καλύπτουν αυτή την περιοχή και η προστασία αυτή είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε αντιηλιακό.

Σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου

Δεν αρκεί απλώς να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, για να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι. Χρειάζεται, επιπλέον, να διαλέξουμε και το σωστό ζευγάρι γυαλιά, το οποίο θα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να προστατεύει ικανοποιητικά τα μάτια μας, για όσο καιρό το φοράμε. Έτσι, όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:

 • Μέγεθος: Τα υπερμεγέθη γυαλιά είναι πολύ της μόδας και έχουν το πλεονέκτημα ότι καλύπτουν όλο το μάτι και τη γύρω περιοχή. Τα πολύ μικρά γυαλιά, όσο κομψά και αν είναι, σίγουρα δεν είναι αρκετά για την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, τουλάχιστον το καλοκαίρι.
 • Προστασία από την ακτινοβολία: Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των γυαλιών είναι να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Επειδή η κόρη του ματιού θα διαστέλλεται κάθε φορά που τα φοράτε λόγω των σκούρων φακών, είναι απαραίτητη αυτή η προστασία, για να μην προκαλέσετε ζημιά στο μάτι αντί να το προστατεύσετε. Έτσι, είναι μύθος ότι η προστασία προσφέρεται από τον σκούρο φακό. Το αντίθετο μάλιστα. Τα φίλτρα του φακού ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυτά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή. Ένας σκούρος φακός χωρίς αυτά τα φίλτρα μπορεί να βλάψει το μάτι, αφού η ίριδα διαστέλλεται λόγω της σκουρότητας και στη συνέχεια είναι πολύ πιο απροστάτευτη απέναντι στην ακτινοβολία.
 • Χρώμα φακού: Το χρώμα των φακών συνδέεται με συγκεκριμένες ανάγκες και πρέπει να επιλέγεται με βάση αυτό και όχι αισθητικά κριτήρια. Ενώ η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αλλάζει με το χρώμα του φακού, αλλά παραμένει ίδια, όσο ανοιχτός και αν είναι αυτός, το χρώμα επηρεάζει άλλες λειτουργίες, όπως οδήγηση στην ομίχλη, χειμερινά σπορ ή άθλημα στη θάλασσα με πολλές αντανακλάσεις.
 • Polarized φακοί: Οι φακοί polarized δεν σας προστατεύουν περισσότερο από την ακτινοβολία. Όμως, μειώνουν τις αντανακλάσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι σε αθλήματα, στα οποία η αντανάκλαση του φωτός είναι έντονη. Με αυτούς τους φακούς, μπορείτε σίγουρα να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.
 • Υλικό σκελετού: Πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου, βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός δεν είναι κατασκευασμένος από μέταλλα που προκαλούν δερματοπάθειες, όπως το νικέλιο, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όμως πλέον έχει εγκαταλειφθεί στα περισσότερα γυαλιά. Το ζευγάρι πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πιστοποιεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν βλάπτουν την υγεία.
 • Εφαρμογή σκελετού στο πρόσωπο: Ελάχιστα γυαλιά εφαρμόζουν στο πρόσωπο τέλεια, οπότε μη διστάσετε να ζητήσετε από το κατάστημα οπτικών να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σκελετό, ώστε να προσαρμόζεται σωστά πάνω στα αυτιά και τη μύτη.

Σωστή φροντίδα και χρήση

Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε να φροντίζετε σωστά τα γυαλιά που επιλέξατε. Πολλοί άνθρωποι κάνουν διάφορα λάθη στη χρήση των γυαλιών τους, με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν σε σημαντικό βαθμό την προστασία τους. Με τις παρακάτω οδηγίες, θα μπορέσετε να κρατήσετε τα γυαλιά σας σαν καινούρια για πολλά χρόνια και να προστατεύεστε όλες τις ώρες από τον ήλιο:

 • Φυλάξτε τα γυαλιά μέσα στη θήκη τους, όταν δεν θέλετε να τα φορέσετε. Αυτή είναι και η μοναδική πρακτική που εγγυάται ότι δεν θα χαραχτούν ή θα στραβώσουν. Το να τα έχετε ελεύθερα μέσα στην τσάντα ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου θα τα κάνει να χαλάσουν σε ελάχιστο χρόνο.
 • Μετά τη θάλασσα, πρέπει να πλένετε με άφθονο γλυκό νερό τους φακούς και το σκελετό των γυαλιών. Τα υπολείμματα αλατιού μπορεί να κάνουν αόρατες ρωγμές στο φακό, αν τον τρίψετε με ύφασμα, και τελικά να αφήσουν τη βλαβερή ακτινοβολία να διαπεράσει το μάτι.
 • Φορέστε τα γυαλιά σας ακόμα και όταν έχει συννεφιά, μιας και οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τα σύννεφα, παρόλο που δεν τις βλέπουμε.
 • Μια πολύ συνήθης πρακτική στα γυναικεία γυαλιά ηλίου είναι να στερεώνονται πάνω στο κεφάλι σαν στέκα. Έτσι, όμως, μπορεί να στραβώσει ο σκελετός και μετά να μην εφαρμόζουν σωστά τα γυαλιά στο πρόσωπό σας.
 • Μην καθαρίζετε τους φακούς πάνω στη μπλούζα σας. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν καθαρίζει ικανοποιητικά τα γυαλιά, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να τα γρατζουνίσει κιόλας. Το σωστό είναι να τα σκουπίζετε με το ειδικό πανάκι που υπάρχει σε όλες τις θήκες που τα καθαρίζει άψογα με ελάχιστο κόπο.
 • Κάθε φορά που βγάζετε τα γυαλιά ηλίου από το πρόσωπό σας, θα πρέπει να το κάνετε και με τα δύο χέρια, για να μην στραβώσουν οι βραχίονες.

LADAS G. OPTICS

Οπτικά Είδη & Υπηρεσίες: Γυαλιά Ηλίου - Γυαλιά Οράσεως - Φακοί Επαφής - Αξεσουάρ - Εργαστήριο - Άμεση παράδοση εντός μισής ώρας - Οπτομετρία

Το κατάστημα οπτικών LADAS G. OPTICS ήρθε στα τέλη του 2022 στο κέντρο της Σπάρτης. Μία ανάσα από τη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου, το κατάστημα μας δεσμεύεται για την άρτια εξυπηρέτηση των πελατών του και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο χώρο της οπτικής, εστιάζοντας στις ανάγκες της όρασης και καλύπτοντας την κάθε αισθητική. Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία γυαλιών ηλίου και οράσεως, με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και αισθητικής, υποσχόμαστε να ικανοποιήσουμε κάθε ηλικία και γούστο.

EYECONIK

Μεγάλη εμπειρία και ποικιλία σε γυαλιά οράσεως, ηλίου, φακούς επαφής - Εργαστήριο κατασκευών και επισκευών, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις

Το κατάστημα EYECONIK βρίσκεται στο κέντρο της Σπάρτης. Δημιουργός του είναι ο Νίκος Παπαναγιώτου, πτυχιούχος οπτικός - οπτομέτρης με 15ετή εμπειρία στον κλάδο των οπτικών.

Παρουσιάζουμε και ανανεώνουμε συνεχώς μια μεγάλη ποικιλία απο γυαλιά ηλίου, γυαλιά οράσεως, και διαθέτουμε φακούς επαφής, υγρά καθαρισμού φακών επαφής, αξεσουάρ, στα ειδικά διαμορφωμένα τμήματα του καταστήματος. Επιλέγουμε τα πιο δημοφιλή brands στις καλύτερες τιμές της αγοράς που είναι βέβαιο ότι θα καλύψουν τις απαιτήσεις και θα ανταποκριθούν στα γούστα σας. Διαθέτουμε σύγχρονο εργαστήριο κατασκευών και επισκευών, ακόμα και για τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις