ΣΠΑΡΤΗ. Κατά πλειοψηφία πέρασε ο Προϋπολογισμός του 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Ομοίως και το Τεχνικό πρόγραμμα του 2015.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 10/11/14 οι εισηγητές της Δημοτικής Πλειοψηφίας κ.κ. Δ. Αποστολάκος και Π. Αργυρόπουλος παρουσίασαν σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η σύνταξή τους έγινε υπο την πίεση του χρόνου. Γενική παραδοχή, που τονίστηκε και από τον Δήμαρχο Β. Βαλιώτη ήταν ότι υπο τις παρούσες συνθήκες, οικονομικές, δημοσιονομικές και πολιτικές, ένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να περιέχει όραμα και προοπτική. Έτσι απάντησε και στις αρχικές αιτιάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ Αργειτάκου.

Δείτε το VIDEO

Με πολιτικούς όρους

Από την συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος προέκυψε ότι η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν είχε ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση πόρων από περικοπές δαπανών. Μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον Στ. Αργειτάκο για ολιγωρίες που στοίχησαν στους δημότες αρκετές χιλιάδες ευρώ.

«Δεν μειώσατε τα ενοίκια»
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη μείωση ενοικίων σε μισθωμένα από τον Δήμο γραφεία. Ο νόμος και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι παρείχαν στον Δήμο Σπάρτης την δυνατότητα μείωσης των ενοικίων των γραφείων του Δήμου. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή Αργειτάκου δεν προέβη σε μειώσεις και δεν εξοικονόμησε περίπου 45.000 € τα έτη 2012-2013. Μάλιστα στον ισχυρισμό του κ. Αργειτάκου ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι υπάλληλοι του Δήμου ο Δήμαρχος Σπάρτης του θύμισε ότι ως μέλος της ΚΕΔΕ ήταν ο πρώτος που γνώριζε τους νόμους και τις εγκυκλίους που έπρεπε να εφαρμόσει.
Εδώ εντοπίζονται και οι πολιτικές ευθύνες.


«Θα γίνει έλεγχος πεπραγμένων»
Κατά τη συζήτηση, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες ο Δήμαρχος ανέφερε – απάντησε στον Σταύρο Αργειτάκο ότι θα υπάρξει συνολικός έλεγχος των οικονομικών και πολιτικών πεπραγμένων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκαν ολιγωρίες στην βεβαίωση εσόδων στα Νεκροταφεία και στην αναγραφή των Προϋπολογισμών των Κληροδοτημάτων.

Οι δύο εκπρόσωποι της Μείζονος κ.κ. Κουμουνδούρος και Λεβεντάκης καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα της Μνημονικής Κυβερνητικής πολιτικής.
Ο κ. Αλεξάκος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Με ποδοσφαιρικούς όρους
Ένας εύστοχος χαρακτηρισμός από το ακροατήριο, αποδίδει πλήρως την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο με ποδοσφαιρικούς όρους. Συμπολίτης σχολίαζε: : «Ο Αργειτάκος είχε περισσότερη ώρα την κατοχή της μπάλας, ήταν φλύαρος, με μεταβιβάσεις μόνον έξω από την μικρή περιοχή, χωρίς να φθάνει στο αποτέλεσμα. Ο Βαλιώτης με 3 κάθετες μπαλιές έβγαλε 3 γκόλ «καθαρίζοντας» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο… Δηλαδή Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 με τη διαιτησία ακέραιη.»