ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" είχε την τιμή να φιλοξενήσει έναν από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς ποιητές και στοχαστές μας, τον κ. Τίτο Πατρίκιο. Σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Μ. Στεργιούλη και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας, το σχολείο μας οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή, που κορυφώθηκε με τη μετονομασία της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου σε Αίθουσα Τίτου Πατρίκιου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Το υλικό σχετικά με τη ζωή και το έργο του ποιητή που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση αποτέλεσε προϊόν της συνεργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Μετά την εισαγωγική εισήγηση από τη Διευθύντρια κ. Μ. Παπαποστόλου, προβλήθηκε παρουσίαση για τη ζωή και το έργο του ποιητή, ενώ μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν με μοναδικά εκφραστικό τρόπο χαρακτηριστικά ποιήματά του στα ελληνικά, αλλά και μεταφράσεις τους στα αγγλικά και γαλλικά. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο λόγος δόθηκε στον κ. Τίτο Πατρίκιο, που με την πείρα ζωής, το στοχαστικό του πνεύμα, το χιούμορ και τη διάθεσή του για επικοινωνία απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις των μαθητών/τριών που αφορούσαν όχι μόνο τη λογοτεχνία και το ρόλο της, αλλά και τα βιώματα και τις καταστάσεις που τον ενέπνευσαν. Οι παρευρισκόμενοι ένιωσαν πλουσιότεροι μετά τη συνάντηση με τον ποιητή, που δήλωσε ενθουσιασμένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, το ήθος και την ευστροφία των μαθητών/τριών, αλλά και την προετοιμασία τους για την εκδήλωση από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Π. Πετρόπουλος, ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Γ. Παπαδάκος ‒οι οποίοι, μαζί με τον Πρόεδρο του Δεκαπενταμελούς του σχολείου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με τη μορφή και το όνομα του ποιητή‒ η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Α. Αργειτάκου, η

Υπεύθυνη του Γραφείου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) κ. Β. Βαφάκου, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Α. Γεωργιάδου, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών κ. Ι. Σιτές, ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Κ. Τζανετάκος, εκπαιδευτικοί και πλήθος γονέων και κηδεμόνων.
Κλείνοντας, η διευθύντρια ευχαρίστησε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και ιδιαίτερα τους φιλολόγους κκ. Π. Δημήτρουλα, Ι. Κονδυλόπουλο, Ε. Ντελή, Χ. Κοτρότσου καθώς και τις καθηγήτριες Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας κκ. Α. Βασιλείου και Ι. Πασταρματζή, αλλά και τον κ. Ι. Σταυρόπουλο για την προετοιμασία της εκδήλωσης. Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται στο Διευθυντή του συστεγαζόμενου 3ου Λυκείου Σπάρτης, κ. Φ. Κανακόπουλο, και στο Σύλλογο διδασκόντων του ίδιου σχολείου, που στήριξαν την εκδήλωση.