ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Γιώργος Δέδες, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην NOTOSFREPRESS απαντά σε ερωτήματα του διευθυντή της εφημερίδας Ηλίας Μπόνου και καταλήγει στην διατύπωση τριών κατευθύνσεων που θα πρέπει να κινείται μια σοβαρή, συγκροτημένη πολιτική για την ανάπτυξη της Λακωνίας.

Πολιτισμός, Υδάτινο δυναμικό και Πρωτογενής παραγωγή - Ενέργεια

Σε τρεις βασικές κατευθύνσεις θα πρέπει να κινείται μια σοβαρή, συγκροτημένη πολιτική για την ανάπτυξη της Λακωνίας.

  • Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού της πλούτου, την ανάδειξη όλων αυτών που υπάρχουν στα σπλάχνα της Λακωνικής γης και την αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων, επισκέψιμων, υψηλής τουριστικής αξίας, σημείων. Απαιτείται η ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Σπάρτης, του οποίου η δημοπράτηση έχει καθυστερήσει δραματικά.
  • Η δεύτερη αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων. Η Λακωνία είναι ο πλέον απειλούμενος από την ερημοποίηση Νομός. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναξιοποίητα νερά που χύνονται στη θάλασσα. Λείπουν από το Νομό τα οποιαδήποτε εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά έργα– οι βασικές δηλαδή υποδομές για να τροφοδοτήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Μπορεί ένα έργο, σαν αυτό για την περιοχή Σκάλας- Βλαχιώτη,εκτός από καθαρά αρδευτικό, να έχει και αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
  • Τρίτη κατεύθυνση, φυσικά, το κομμάτι της ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής και της ενέργειας. Καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου, που σήμερα δεν διέρχεται από τη Λακωνία. Διασυνδέσεις με νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα μειώσουν αισθητά το κόστος παραγωγής. Μπορούμε να διασυνδέσουμε το φυσικό αέριο με την πρωτογενή παραγωγή και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, κάτι για το οποίο η Λακωνία ενδείκνυται.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στην εφημερίδα NOTOSFREEPRESS