ΑΘΗΝΑ. Ζητήματα που αφορούν τον οινοποιητικό κλάδο συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στη συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη (12/9/2019).

Τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΟ έθεσαν στον Υπουργό ζητήματα όπως αυτό των προγραμμάτων προβολής και προώθησης του ελληνικού οίνου και συζήτησαν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού αξιολόγησης των προωθητικών ενεργειών. Παράλληλα ετέθη το θέμα Υπουργικής Απόφασης με την οποία, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, καθιστά αδύνατη την εφαρμογή προγραμμάτων και για την οποία ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις άδειες φύτευσης ο Υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του Σ.Ε.Ο. συγκεκριμένες προτάσεις για να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση του καθεστώτος του ενώ θα εξετάσει και το ζήτημα της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών στη βάση της κλωνικής επιλογής αμπέλου.

Ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε ένα ακόμη αίτημα του Σ.Ε.Ο. το οποίο αφορά την τακτική σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής η οποία, παρότι γνωμοδοτικό όργανο σε μείζονα ζητήματα του οινοποιητικού κλάδου, σήμερα υπολειτουργεί.

Τέλος οι εκπρόσωποι του συνδέσμου έθεσαν και το θέμα της «γεωργικότητας» των οινοποιητικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυτών να κάνουν χρήση του καθεστώτος του εργοσήμου κατά την απασχόληση εποχιακών εργατών. Ο κ. Βορίδης επικοινώνησε, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, με τον αρμόδιο Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης με τον οποίο συζήτησε εκτενώς το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο καθεστώς να αφορά και τις κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Φωτό: Αμπελώνες Γιαννόπουλου