ΓΥΘΕΙΟ. Ο Τζανέτος Φιλιππάκος καταγγέλλει την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργία Λυροφώνη για ενέργειές της σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης.

H απάντηση του Τζανέτου Φιλιππάκου, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ανατολικής Μάνης, προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργία Λυροφώνη κοινοποιείται στους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ανατολικής Μάνης και στους Δημότες Ανατολικής Μάνης

«κα Πρόεδρε,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση, μετά από το μήνυμα που μας αποστείλατε ηλεκτρονικά την 18/06/2020, να σας απαντήσω για τα όσα αναφέρετε σε αυτό και θα το κάνω με την εντιμότητα, το πολιτικό ήθος και την ευγένεια που με διακρίνει.
Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση που έχετε περιέλθει από την υπ’ αριθμ. : 14/Φ.0002/ 14-6-2020 επιστολή μου, το περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά, αποδίδει την αλήθεια και διέπετε από πνεύμα καλής διάθεσης, προσπάθειας συνεννόησης και συνεργασίας, για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες αλλά και όλους τους Δημότες της Μάνης.
Ο αντιπολιτευτικός λόγος και η αντίθετη άποψη επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όταν υπηρετούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και εκδηλώνονται εντός του πλαισίου της νομιμότητας, του Συντάγματος των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά, είναι πάντα χρήσιμοι και αναγκαίοι, γιατί προάγουν την επικοινωνία, τη συνεργασία, και διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση το δημόσιο συμφέρον.

Πράγματι πέρασε ένας χρόνος από την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας και αναγνωρίζετε εμμέσως ότι το έργο που έχει επιτελεσθεί από το Δήμο δεν είναι το αναμενόμενο και παρουσιάζει υστέρηση.
Κάνετε όμως ένα μεγάλο λάθος, προσπαθείτε να μετατοπίσετε την ευθύνη στους δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατά τη δική μου άποψη κάνουν καλά τη δουλειά τους, διότι ο ρόλος τους και η αποστολή τους είναι να ελέγχουν τη Δημοτική Παράταξη και να διαφωνούν όπου διαπιστώνουν ότι δεν υπηρετείται ο δημότης και το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα όταν αγνοούνται οι προτάσεις τους.
Πρέπει να ομολογήσω ότι οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, έχουν σε αρκετά θέματα διαφορετικές απόψεις και φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης του Δήμου, αλήθεια όμως δεν σας κάνει εντύπωση ότι καταφέρνουν να συνεργάζονται αρμονικά ιδιαίτερα στα σοβαρά θέματα και να έχουν κοινή γραμμή; Αυτό εσείς το λέτε εκβιασμό και ανευθυνότητα; Μήπως υπερβαίνετε τα όρια;
Πράγματι ο κ. Πέτρος Ανδρεάκος είναι Δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης και κανείς δεν το αμφισβητεί, καθώς και ότι πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Μήπως όμως ξεχνάτε ότι ο λαός της Μάνης ζήτησε με τη ψήφο του συναίνεση και συνεργασία, γι’ αυτό και έδωσε την πλειοψηφία στην Αντιπολίτευση;
Ξεχνάτε ότι ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έπρεπε να έχετε συμβάλλει ουσιαστικά στην παραχώρηση κατάλληλου χώρου για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης;
Είναι σημαντικό να δηλώνετε ότι λειτουργείτε πέραν από σκοπιμότητες, αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος σας δεν είναι εύκολος, διότι είστε υποχρεωμένη να υπηρετείτε με συνέπεια τη Δημοτική Παράταξη, ενώ παράλληλα καλείστε να ισορροπήσετε με την άσκηση των καθηκόντων σας ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εδώ πρέπει να είστε αμερόληπτη, να υπηρετείτε την ενότητα και να εξασφαλίζετε στο μέτρο του δυνατού τη συνεργασία με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις.

Καλό θα είναι να το προσπαθήσετε ακόμη περισσότερο και να είστε σίγουρη ότι αν το πράξετε θα σας το αναγνωρίσουμε και θα σας συγχαρούμε δημόσια.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην άσκηση της πολιτικής, έστω και σε επίπεδο Δήμου, ο διχαστικός λόγος, η μετατόπιση ευθηνών και η προσπάθεια να πείσετε τους πολίτες ότι μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για τον τόπο, ενώ η Αντιπολίτευση εξυπηρετεί σκοπιμότητες και προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, είναι μεγάλο λάθος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν, γιατί οι πράξεις μας και ο τρόπος που ασκούμε τα καθήκοντα μας είναι γνωστά σε όλους και συνεπώς όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας το αναγνωρίζουν.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αρκεί ο καθένας από εμάς να τηρεί τους κανόνες της δημοκρατίας, να ακολουθεί πολιτική συναινετικών διαδικασιών, να αποδίδει τον οφειλόμενο σεβασμό στους έχοντες διαφορετική πολιτική θέση και να υπερβαίνει όπου απαιτείται το πολιτικό και προσωπικό συμφέρον, προκειμένου να είναι χρήσιμος στην κοινωνία στοχεύοντας πάντα στην πολιτική και προσωπική υστεροφημία του, διότι όλα έχουν αρχή και τέλος και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο αναφοράς στην ζωή μας. Λυπάμαι όμως γιατί δεν τα ακολουθείτε.

κα Πρόεδρε,
Πως νιώθετε άραγε, που προκαλέσατε το διοικητικό – πειθαρχικό έλεγχο των Δημοτικών Συμβούλων των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αναφέροντας στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , με αποτέλεσμα να κληθούν σε διοικητική απολογία αδικαιολόγητα, προσβάλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη ανθρώπων που αξίζουν της αναγνώρισή μας.
Σας ερωτώ ευθέως, μήπως και εδώ πράξατε το καθήκον σας; Να μη ξεχνάτε ότι προκαλέσατε έτσι ένα τεράστιο θέμα, που ενδεχόμενα να οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

κα. Πρόεδρε,
Σας προτρέπω για άλλη μια φορά να πάρετε τις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες και να καλλιεργήσετε σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων
των Δημοτικών Συμβούλων για καλό του τόπου, όπως επιβάλλει η θέση σας και ο ρόλος σας.
Σε αυτό το σημείο απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας τους γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό της Μάνης και των Μανιατών, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς προτιμήσεις και χωρίς εξαρτήσεις και αυτό θα κάνουμε πάντοτε έντιμα και ασυμβίβαστα. Για κάποιους που συνεχίζουν να ανησυχούν, τους πληροφορώ ότι είμαι εδώ και εδώ θα παραμείνω και όλοι μαζί θα κάνουμε πράξη τα όσα σας έχουμε υποσχεθεί, παρά του ότι μου έχει προταθεί να αναλάβω σημαντική θέση στη Κυβέρνηση.
Οι πράξεις μας και η πορεία μας αυτό το χρόνο που πέρασε, αποδεικνύουν εμπράκτως αυτά που πιστεύουμε. Λέμε ΝΑΙ σε ότι ωφελεί τη Μάνη και ΟΧΙ σε ότι τη βλάπτει, όπως φαινομενικά κάποιοι θέλουν να προβάλουν.
Σας κάνουμε γνωστό ακόμη τη προσεχή Τρίτη 23/06/2020 και ώρα 18:00, κεκλεισμένων των θυρών δια ζώσης σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης φέρνουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το τουρισμό, αφού η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έλαβε υπόψη της τη σχετική αίτησή μας από 01/06/2020 ως όφειλε και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο που πέρασε.
Καταγγέλλουμε στο λαό της Μάνης, τις ενέργειες της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία εξέδωσε πρόσκληση συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη σε μεταγενέστερο χρόνο, για την ίδια ημέρα Τρίτη 23/06/2020 και ώρα 12:00, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη και τα θέματα της απογευματινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήτοι τα με αριθμό 14 και 15 η οποία γίνεται με πρόσκληση των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Ακόμα και τώρα τους καλούμε να αποσύρουν τα θέματα αυτά ενεργώντας εντός του πλαισίου της κανονικότητας και των αρχών της δημοσιότητας και της διαφάνειας.
Σημειώνεται ακόμη ότι μετά την υποβολή της πρόσκλησή μας 18/06/2020 όπως προκύπτει από την αλληλογραφία, εξέδωσαν και άλλη πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη για τη Δευτέρα
22/6/2020 και ώρα 12:00. Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν σύγχυση και πανικό. Για ποιο λόγο άραγε;
Κλείνοντας θέλω να δηλώσω σε ότι με αφορά ότι θα τηρήσω απόλυτα σε κάθε περίπτωση τη νομιμότητα, πάντα με σύνεση ευγένεια και διάθεση συνεργασίας, δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν στο εξής να προσβάλλει τη τιμή και την υπόληψη μου και να μειώσει μια πορεία 40 χρόνων προσφοράς και έργου προς το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας γενικότερα».