Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Σε χτεσινές δηλώσεις του στο notospress.gr, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την στρατιωτική θητεία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, καταληκτικά ανέφερε: «Η στράτευση στα 18 και η 12μηνη θητεία σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων παράλληλα με την πρόσκτηση εκπαίδευσης με πιστοποίηση, μόνο στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως μπορούν να πραγματοποιηθούν. Οι μονάδες προκαλύψεως έχουν άλλη και μόνη αποστολή, την αποτροπή. Τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως μπορούν να ξαναπάρουν τον ρόλο τον οποίο είχαν».

Σαν να αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική του να ξαναγίνει το ΚΕΕΜ το Κέντρο Εφοδιασμού που όλοι είχαμε στο μυαλό μας.

Η παρουσία του ΚΕΕΜ στην περιοχή, συνεπαγόταν και την ισχυρή ενίσχυση στην οικονομική της δραστηριότητα, αφού οι στρατεύσιμοι κατά τη διάρκεια της «εξόδου» τους, ξόδευαν χρόνο και χρήμα, στην πόλη της Σπάρτης και τις κοντινές της περιοχές.

Για την ρόλο που έπαιζε το ΚΕΕΜ στην οικονομική λειτουργία της Σπάρτης, μίλησε στο notospress.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος:

« Θα ήταν ευχής έργο να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει το ΚΕΕΜ με την προηγούμενή του μορφή, ως ένα σύγχρονο κέντρο εκπαιδεύσεως. Η συρρίκνωση του ΚΕΕΜ γύρισε την πόλη πολύ πίσω.

Το στελεχιακό δυναμικό του ήταν 150 έως 200 άτομα που μεταφραζόταν σε οικογένειες οι οποίες εξακτίνωναν τον πλούτο και την κουλτούρα τους σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Σε οικονομική βάση 200.000€ το μήνα, 2.400.000€ το χρόνο έλειψαν από την πόλη μας.

Επιπλέον οι στρατεύσιμοι μαζί με τους επισκέπτες συγγενείς τους για τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους ενίσχυαν οικονομικά την Σπάρτη με το ποσό των 1.800.000€ – 2.000.000€ περίπου το χρόνο.

Και για τις ανάγκες του στρατοπέδου, σκέψου, (σίτιση – καθαριότητα -συντήρηση) εισέρεαν στην πόλη 1.500.000€. Ποσό που μοιράζονταν περίπου 60 επιχειρήσεις οι οποίες κατά βάση προωθούσαν προϊόντα που παράγει ο νομός μας.

Αν προστεθούν τα παραπάνω ποσά, το νούμερο που προκύπτει είναι περίπου 5.700.000€ το χρόνο, χρήματα που χάθηκαν από το οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης».

Ξεκάθαρα λοιπόν αναδεικνύεται πως το ΚΕΕΜ αποτελούσε έναν πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας και η συρρίκνωση – υποβάθμισή του, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή τής πόλης. Η ολική επαναφορά στην προηγούμενη δυναμική του προϋποθέτει την συνεργασία όλων των πλευρών, πολιτικών και κοινωνικών.

Σημειώνω, την αλγεινή εντύπωση που πάντα προκαλούσε εκείνη η δύστροπη, μικρή ταμπελίτσα «Ρεζερβέ», που τοποθετούσαν πολλοί ιδιοκτήτες χώρων καφέ και εστίασης στα τραπέζια των καταστημάτων τους, προκειμένου να αποφύγουν τους «ενοχλητικούς» τάχα εξοδούχους του Κέντρου. Αυτά. Προς γνώσιν…