Σύνοψη προτάσεων για τον αγρότη της Λακωνίας απο τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας

ΣΠΑΡΤΗ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, κατά την τοποθέτησή του στα πλαίσια της εσπερίδας με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη», τόνισε την αναγκαιότητα να στραφούμε συνολικά ως χώρα σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της εσπερίδας, εξήγησε πως ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτοι τομείς δραστηριότητας απέναντι σε απειλές όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Κατά τον κ. Παναρίτη, το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται σε 3 πυλώνες, στον Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα της οικονομίας.

Θα πρέπει μεθοδικά να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι μεταποιητές.

Κατά τον κ. Παναρίτη:

Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, κάτι που θα περιλαμβάνει πιστοποίηση αλλά και έλεγχο.

Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να κατατείνουν στην ενίσχυση και προώθηση του ποιοτικού, τυποποιημένου, επώνυμου λακωνικού ελαιόλαδου.

Είναι κρίσιμο να δοθούν κίνητρα για τη μεγέθυνση του κλήρου. Ως γνωστόν, ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός και κατακερματισμένος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας προτείνει τη δημιουργία μιας Τράπεζας διαχείρισης συγχωνεύσεων, ώστε με κατάλληλα κίνητρα όπως η φοροαπαλλαγή, να είναι εφικτό μέσω ανταλλαγής εκτάσεων κάποιος με διάσπαρτες μικρές ιδιοκτησίες να τις ενιαιοποιεί.

Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διακρατικές συμφωνίες. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στις επικείμενες συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου ως ανταποδοτικό μέτρο η συμβαλλόμενη χώρα θα μπορούσε να προωθήσει στις αγορές της ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσχέρειες με τη νομοθεσία εξασφάλισης εξόφλησης τιμολογίων.

Είναι τεράστιας σημασίας η προστασία των υδάτινων πόρων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναρίτης, «… κάθε χρόνο δίνονται εκατομμύρια αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς ενώ οι αγρότες δαπανούν τεράστια ποσά για να αντλήσουν νερό». Μπορούν να κατασκευαστούν και το Φράγμα Οινούντα και άλλα φράγματα σε άλλες περιοχές του νομού.

«Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να μετασχηματιστεί και να γίνει πιο φιλικός προς τους αγρότες» κατέληψε στα πλαίσια ενός σύντομου χαιρετισμού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας.