ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει τα υδάτινα αποθέματα σε Ηλεία και Αχαΐα, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που έχει προκαλέσει την αισθητή μείωση της στάθμης του φράγματος Πηνειού, από το οποίο αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γης.


Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρκετές βροχές και δεν χιονίσει στα βουνά, όπως συνέβη και πέρυσι, τότε οι καλλιεργητές πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα τη νέα αρδευτική περίοδο, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες, με τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού να λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα λόγω της λειψυδρίας, στην εκπνοή της αρδευτικής περιόδου, προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειες όπου κρίνεται αναγκαίο. Μάλιστα, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ η περίοδος άρδευσης ήταν να ολοκληρωθεί στις 15-20 Οκτώβρη έλαβε παράταση, προκειμένου να ποτιστούν οι καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν στην «ΥΧ» στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αρδευτές, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον χειμώνα θα δείξουν και το μέγεθος του προβλήματος, αν δηλαδή θα υπάρξει ζήτημα με την άρδευση των καλλιεργειών το 2021.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Τάσος Αλτάνης, υπογράμμισε στην «ΥΧ» ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει σημαντικά και για τον λόγο αυτόν έχει εφαρμοστεί η ελεγχόμενη άρδευση για να μπορούν να ποτίζουν οι καλλιεργητές που έχουν όψιμες καλλιέργειες, ακόμα και μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου. «Έχει να παρουσιάσει τέτοια εικόνα το φράγμα από το 1993. Εξαιτίας της λειψυδρίας, φροντίσαμε να παρατείνουμε την αρδευτική περίοδο. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε χωρίς νερό κανέναν παραγωγό-μέλος μας», τόνισε ο κ. Αλτάνης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επόμενη αρδευτική περίοδος θα είναι δύσκολη σε περίπτωση που δεν υπάρξουν βροχές και χιόνια στα ορεινά, ώστε να γεμίσει και πάλι το φράγμα. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη αρδευτική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, προβλήματα με τα ζώα τους από την έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι στη Δυτική Αχαΐα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κτηνοτρόφου στα ορεινά της Ωλενίας, με περίπου 2.000 γιδοπρόβατα, o οποίος έχει μείνει χωρίς νερό. Σε αυτή την περίπτωση έγινε δεκτή η έκκληση που απηύθυνε στον δήμο, ο οποίος έστειλε υδροφόρα για να ποτιστούν τα ζώα. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ταπεινός.

Η συνδρομή της γεωργίας ακριβείας

Σε συνομιλία που είχαμε με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρο Βέρρα, ήδη τα «σημάδια» της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν γίνει αισθητά σε διάφορες καλλιέργειες. Η ελαιοκαλλιέργεια έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει συρρικνωθεί ο καρπός ή να έχει πέσει στο έδαφος.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, καθώς για την ωρίμανσή τους, εκτός από το πότισμα, χρειάζονται βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.

«Στα σύνορα Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας υπάρχουν περίπου 10.000 θερμοκηπιακές καλλιέργειες φράουλας και κηπευτικών, οι οποίες αντιμετώπισαν δυσκολίες στο πότισμά τους λόγω της έλλειψης νερού», τόνισε ο κ. Βέρρας, ο οποίος υπογράμμισε παράλληλα ότι η σωστή διαχείριση του νερού αποτελεί σοβαρό ζήτημα.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, η περιφέρεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εδαφολογικό Εργαστήριο, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μετάβαση στη γεωργία ακριβείας, προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Η γεωργία ακριβείας παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων για τον καταναλωτή, προστατεύει την υγεία του παραγωγού, αλλά και τα εδάφη, ενώ συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η ένταξη ακόμα μιας δράσης της γεωργίας ακριβείας, που αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότερης χρήσης του αρδευτικού νερού.

Πηγή: ypaithros.gr