ΣΠΑΡΤΗ. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία φυσικών χυμών από τον κατάλογο του Mafia pizza casual food bar επιλέγουμε ό,τι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο, δυναμωτικό και απαραίτητο σε σας που θέλετε να καλή υγεία, ευεξία και δύναμη.

Το The Mafia Pizza Casual Food Bar προτείνει.

Ο Δρ. Mπάρδης Κων/νος* παρουσιάζει.

Marathon

Παντζάρι, μήλο, πορτοκάλι, κουρκουμάς, πιπέρι καγιέν και τζίντζερ

Το παντζάρι είναι πολύ ενυδατικό, με περιεκτικότητα σε νερό σχεδόν 88% και παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, και άλλες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, πολύ σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του στην βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Σχετικά με τα φρούτα πορτοκάλι και μήλο, και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμη, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειωτικών και άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο και το κάλιο. Πιο συγκρεκριμένα, μεταξύ των πολλαπλών οφελών, τα φρούτα αυτά συνδέονται με προστατευτικές επιδράσεις για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα γενικότερα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να «αντιστέκεται» αποτελεσματικότερα στις λοιμώξεις. Ο κουρκουμάς χάρη στη κουρκουμίνη έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση όπως επίσης και το πιπέρι καγιέν χάρη στην καψαϊκίνη και το τζίνρζετ στην τζιντζερόλη, αντίστοιχα.

The mafia orange juice

Πορτοκάλι, μέλι, τζίντζερ και κουρκουμάς

Το πορτοκάλι, γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία είναι μια εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η διατροφική του αξία όμως συνεχίζει καθώς το θρεπτικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, ασβεστίου και καλίου. Ακόμη, οι δύο βασικές κατηγορίες φυτοχημικών στοιχείων που περιέχουν τα πορτοκάλια είναι τα καροτενοειδή και οι φαινόλες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες για τον οργανισμό. Το μέλι με τη σειρά του αποτελεί μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του οποίου απορροφούνται γρήγορα για άμεση παροχή ενέργειας από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει μια πληθώρα από βιταμίνες και αντιξειοδωτικές ουσίες που λειτουργούν ως ασπίδα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος, εξαιρετική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση έχει ο κουρκουμάς χάρη στη κουρκουμίνη και το τζίντερ χαρή στο ενεργό συστατικό του την τζιντζερόλη.

Vitamin

Πορτοκάλι, μήλο και καρότο

Σχετικά με τα φρούτα πορτοκάλι και μήλο, και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πετικού συστήματος. Ακόμη, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειωτικών και άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτειδή, η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, η βιταμίνη K, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο και το κάλιο. Τα καρότα με τη σειρά τους αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και φυτικών ίνων, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που προσδίδει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα και το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του σώματος.

(*) Eπιστημονικός Υπεύθυνος Διαιτολογικού και Εργομετρικού κέντρου Nutrilab

Διδάκτωρ Διαιτολογίας - Διατροφής - Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κηφισού 20Α, Νέα κηφισιά

Παράρτημα Σπάρτης: Πλατανιστά 78

www.nutrilab.gr

2103003535

The Mafia Pizza Casual Food Bar

Γκορτσολόγου 91 Πλατεία Σπάρτης

Delivery - Take Away: 2731022290

Online στο e-food ή box