Να “βάλουν πλάτη”, καλεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης τους συνδημότες, ύστερα και από την νέα παράταση του αυστηρού lockdown που έχει επιβληθεί στον Δήμο Σπάρτης

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Ακόμα σκοτεινότερος, φαντάζει ο ουρανός πάνω από τον εμπορικό κόσμο της Σπάρτης, ύστερα κι από την τελευταία απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να επεκτείνει για μια ακόμη εβδομάδα το αυστηρό lockdown εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτη Φλώρου, οι εναπομείνασες σε κάποια λειτουργία επιχειρήσεις, έχουν απολέσει από 50% έως και 80% του τζίρου τους, ανάλογα και με το αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύονται.

Ο κ. Φλώρος, τόνισε στο notospress.gr, «...όταν επανεκκινήσει, όπως επανεκκινήσει, η οικονομία, πολλά μαγαζιά της πόλης θα απουσιάζουν. Κλείνουν οι επιχειρήσεις, αν κάνουμε μια βόλτα στην πόλη, θα το δούμε».

Το περιώνυμο click-away, δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να υποκαταστήσει, με κανέναν τρόπο, την αυτοπρόσωπη παρουσία του πελάτη στο κατάστημα.

Φαίνεται πως επικρατεί σκεπτικισμός στον εμπορικό κόσμο, αν και κατά πόσον υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης να στηριχτεί ο εμπορικός κόσμος, ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον, που όπως ανέφερε ο κ. Φλώρος, «...στην Έκθαση Πισσαρίδη, προβλέπεται η μείωση κατά 1/3 του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων». Αφήνονται στην τύχη τους οι μικρές επιχειρήσεις, λοιπόν;

Τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στο να διασωθούν και να ορθοποδήσουν οι μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο φαίνεται πως, με έναν τρόπο, τις εξαιρεί, τις στερεί την πρόσβαση στη ρευστότητα, τις «αφήνει απ’ έξω».

Βέβαια, δεν ανακαλύπτουμε τώρα τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος μιάς χώρας!

Ο εμπορικός κόσμος, ζητά η επιστρεπτέα προκαταβολή, να... μην επιστραφεί. Να γίνει, «μη επιστρεπτέα», όπως την βάπτισε ο πρόεδρος.

«Ας γίνει ένας σχεδιασμός, ας συμβεί ό,τι και με τα “πυρόπληκτα δάνεια”, ας μην επιστραφεί την “επόμενη μέρα”...».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, ένας από τους δυναμικότερους της Πελοποννήσου, ζητά οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο, να εξυπηρετηθούν σε 120 δόσεις.

Αλλά και σημαντικό θεωρείται να αποζημιωθούν οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας.

Εδώ, ας σημειωθεί, πως το σύνολο του νομού, ως κατά βάση αγροτικός, βιώνει στο πολλαπλάσιο, τις συνέπειες της υποβάθμισης και του μαρασμού, συνολικά, του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Η ευρωστία ή μη του αγροτικού εισοδήματος, η αγροτική μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση θα επιρεάσει επίσης την επόμενη μέρα του εμπορίου στη χώρα γενικά,αλλά και στη Λακωνία, ειδικότερα.

«Βάλτε, πλάτη», καλεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, τους ντόπιους καταναλωτές! «Οι κάτοικοι της περιοχής, να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς, της πόλης τους».

«Οι πολυεθνικές, πάνε τα χρήματα στο εξωτερικό, ή και σε φορολογικούς Παραδείσους»...

Στην επόμενη φάση της πανδημίας που ευχόμαστε να είναι αυτή της λήξης της, ή έστω στον επόμενο τόνο του κατευνασμού της, θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις τόσο σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ευχόμαστε όλη αυτή η τιτάνια δοκιμασία να μας έχει κάνει όλους κατά τι σοφότερους.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα κρούσματα στην Πελοπόννησο σήμερα

Η πανδημία βυθίζει στη φτώχεια ακόμη περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα

«Με την πλάτη στον τοίχο» το «καθηγητικό κατεστημένο» της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου!

Σε βασανιστική απομόνωση ο Δήμος Σπάρτης με 50 τουλάχιστον ενεργά κρούσματα!

Παντρεύεται η Πελοποννήσια Ευγενία Δημητροπούλου και έδειξε το μονόπετρο (video)