Τα συμπεράσματα του διαδικτυακού εργαστηρίου της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για το μέλλον της νότιας Κυνουρίας, στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Η διατύπωση απόψεων και προτάσεων για το μέλλον και τις ανάγκες της νότιας Κυνουρίας, με ορίζοντα το 2040, ήταν ο σκοπός του διαδικτυακού εργαστηρίου που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Πάρνωνα στις 25/01.

Για την υλοποίηση της δράσης, πολύτιμη υπήρξε η υποστήριξη του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου του ΠΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΕΕ ενόψει της κατάρτισης ενός «Ευρωπαϊκού Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις αγροτικές περιοχές».

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς θα ήθελαν να είναι η περιοχή τους, πώς ενδέχεται να αλλάξει κατά τα επόμενα 20 χρόνια, τι εξελίξεις θα ήθελαν να δουν και ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η περιοχή τους να γίνει ο τόπος που ονειρεύονται.

Αυτή η πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία για τη διατύπωση «οράματος» για την περιοχή αναδεικνύει το πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης και δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των κατοίκων του Νότου της Ευρώπης.

Οι απόψεις των συμμετεχόντων στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Η πρωτοβουλία της ΕΕ θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια μιας εικονικής διάσκεψης το Μάρτιο του 2021 και τη δημοσίευση μιας «Ανακοίνωσης σχετικά με ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» τον Ιούνιο του 2021.

Στο εργαστήριο, τον συντονισμό του οποίου είχε ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος- Στέλεχος ΜΟΔ ΑΕ - ΕΕΤΑΑ ΑΕ, συμμετείχαν οι:

Ανέστης Βασιλειάδης-Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νότιας Κυνουρίας, Παναγιώτης Γκιουζέλης-Πρόεδρος Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου, Γεώργιος Λάτσης-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λεωνιδίου, Κωνσταντίνα Δανεσή-Εκπρόσωπος PANJIKA/Αστικός Συνεταιρισμός, Γρηγόριος Αντωνίου-Επιχειρηματίας, Μαρίνης Μπερέτσος-Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., Θωμαΐς Γούσγουλα- Σύμβουλος Κοινότητας Λεωνιδίου, Παναγιώτης Γεωργοστάθης-Προέδρος Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Πουλιθριωτών «Η Πολίχνη», Σπυρίδων Αλευράς- Επιχειρηματίας καλλιέργειας αλόης, Σωτήριος Μπόλης-Εμπειρογνώμονας σε θέματα Πολιτιστικής Διαχείρισης, Δημήτριος Κολινιώτης-Τεχνολόγος Τροφίμων/Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικών Κοινωνικής Συνοχής Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., Δημήτριος Σιώρας-Τεχνίτης, Χαράλαμπος Λυσίκατος-Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας & Πρόεδρος Δ.Σ. Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., Δημήτριος Τρούμπας-Επιχειρηματίας/Αγρότης.

Παρατηρητές του εργαστηρίου ήταν η κα Μαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου, Προϊσταμένη Μονάδας Δικτύωσης & Δημοσιότητας, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο κ. Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Αναλυτής Πολιτικής, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).