ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Κρέας να ναι κι ό,τι να ναι. Αγόρια και κορίτσια, αρκεί να είναι μικρά. Ούτε στην κόρη του σταμάτησε. Πρόκειται για αδίστακτη και έκφυλη προσωπικότητα με σατανική πονηριά που δεν έχει προηγούμενο. Έκανε «τέρατα» και θα συνέχιζε ακάθεκτος…».

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πάτρας, Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, το 2018 είχε συγκλονίσει από έδρας στις σκιαγραφώντας τη διεστραμμένη προσωπικότητα 47χρονου Αχαιού παιδεραστή, ο οποίος είχε τελικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 χρόνων.

Το «Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ.GR» επικαιροποίησε την αγόρευση της εισαγγελέως, με αφορμή τον σάλο των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς ανήλικων αγοριών και κοριτσιών.

Η παιδεραστία και η παιδοφιλία είναι δυστυχώς σύγχρονο πρόβλημα σε ολόκληρη την Πελοπόννησος. Αρκετές υποθέσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πολλές, όμως, μένουν στο σκοτάδι, κάποιες περνούν απαρατήρητες κι ας παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Οι λόγοι προφανώς, από την πλευρά των ανήλικων θυμάτων και των γονέων τους. Δεν θέλουν τον τραυματισμό των παιδικών ψυχών τους από την δημόσια έκθεση.

Στην Ασφάλεια Πάτρας υπάρχει ειδικό γραφείο, που ασχολείται με τις καταγγελίες για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί 14 περιπτώσεις βιασμών ανηλίκων! Ολες αφορούν κορίτσια μέχρι 17 χρόνων. Μάλιστα, το θύμα ενός βιασμού είναι κοριτσάκι 8 χρόνων! Για όλες αυτές τις υποθέσεις σχηματίσθηκε φυσικά δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα. Λόγω κορονοϊού η εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων έχει πάει χρονικά πίσω…

Ας σημειωθεί ότι οι μισές υποθέσεις αφορούν κοριτσάκια Ρομά, που έχουν βιασθεί από ομοεθνείς τους.

Σε αντίθεση με τους βιασμούς ανήλικων κοριτσιών, παρότι κατά καιρούς έγιναν καταγγελίες για την δράση παιδεραστών με «αδυναμία» σε ανήλικα αγόρια, εν τούτοις δεν συντάχθηκαν αντίστοιχες δικογραφίες γιατί οι καταγγέλλοντες μετάνιωσαν για ευεξήγητους λόγους, που άπτονται της κοινωνικής κριτικής…

Ο νέος αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Γιάννης Κυριακόπουλος, τονίζει ότι μέσα στις προτεραιότητές του είναι «η αντιμετώπιση της παιδεραστίας με ενδελεχή και εχέμυθο τρόπο, λόγω της φύσης των αδικημάτων, που έχουν σχέση με αθώες παιδικές ψυχές».

Ωστόσο, επισήμανε ότι παρατηρείται επιφυλακτικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις από την πλευρά των θυμάτων και των γονέων τους. Εχουμε, δηλαδή, και περιστατικά που έχουν καταγγελθεί, αλλά επικράτησαν δεύτερες φοβικές σκέψεις και δεν θέλησαν οι καταγγέλλοντες να φθάσουν οι υποθέσεις στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Η δυστοκία είναι προφανής, γιατί κυριαρχεί ο φόβος και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη, για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών σε βάρος ανηλίκων. Η κακή αντίληψη δεν αφορά φυσικά τους δράστες. Αφορά γονείς και παιδιά που θεωρούν κακώς ως «κοινωνικό στίγμα» την αθέλητη εμπλοκή των παιδιών τους στα συγκεκριμένα απεχθή εγκλήματα.

Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες, στην Ασφάλεια Πάτρας, όμως ο αριθμός των 14 δικογραφιών που τελικά σχηματίσθηκαν υπολείπεται κατά πολύ των αρχικών καταγγελιών…

Η περίπτωση του 47χρονου Αχαιού που καταδικάσθηκε όπως προαναφέραμε σε κάθειρξη 30 χρόνων, είναι μια από τις λίγες που έφθασαν στο εδώλιο. Μια άλλη περίπτωση επίσης αφορούσε έναν 32χρονο Πακιστανό, ο οποίος συνελήφθη προ 4ετίας στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων για βιασμό δυο ανήλικων κοριτσιών από τη Ρουμανία και για άλλα αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των περιπτώσεων περνάει στη «σκιά» ή το πολύ - πολύ στο ημίφως των φώτων της δημοσιότητας.

Αξιωματικός, με εμπειρία στο έγκλημα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας επισήμανε ότι είναι δεκάδες οι «σεσημασμένοι» παιδεραστές της Πάτρας. Γνωρίζουν και τους χώρους που τριγυρίζουν προς «αγορά» ανήλικων αγοριών. Τέτοιες περιοχές είναι οι πλατείες «Υψηλών Αλωνίων», Όλγας, Ελευθερίας, ο σταθμός του ΟΣΕ, οι περιβάλλοντες χώροι Γυμνασίων, οι καταυλισμοί κ.ά. Ωστόσο, δρουν παίρνοντας προφυλάξεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλληφθούν και να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους.

Από την πλευρά του ο διοικητής Ασφάλειας Μιχάλης Οικονομόπουλος, πιθανολογεί ότι τα πολλά στόματα που άνοιξαν τον τελευταίο καιρό θα οπλίσουν με θάρρος τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και τους γονείς τους, προκειμένου ν' αναδειχθούν ακόμη περισσότερα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και δη η επαίσχυντη δράση παιδεραστών και παιδόφιλων…

Σημειώνουμε για μια ακόμα φορά ό,τι παρατηρείται την Πάτρα συμβαίνει, σε αναλογία, σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου όπως π.χ. Πύργος, Μάνη κ.α.