ΕΛΛΑΔΑ. Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία σημειώθηκε μείωση της απορρόφησης των πορτοκαλιών Lane Late στην Αιτωλοακαρνανία. Αντιθέτως καλή ζήτηση υπάρχει στην Πελοπόννησο. Ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, έμπορος από το Μεσολόγγι δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή έχει μειωθεί η απορρόφηση των Lane Late, αν και φέτος είχαν ξεκινήσει στην περιοχή με τις πρώτες κοπές να δίνουν τιμές από 21 έως 24 λεπτά ανά κιλό.

Τον προβληματισμό του για την γενικότερη κατάσταση της αγοράς εξέφρασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, συνεταιριστής, αλλά και παραγωγός - έμπορος εσπεριδοειδών από το χωριό Στράτος Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δήλωσε το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συγκομιδή των Βαλέντσια. Ο καιρός πάντως δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα αλλά υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση στην αγορά.

Στο νομό Αργολίδας όπως δήλωσε ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, αυτή την εποχή υπάρχουν ακόμη πορτοκάλια Μέρλιν, με τιμές από 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Σε κάποιες περιοχές της Αργολίδας ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές των πορτοκαλιών Lane Late, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και καλή ζήτηση. Αναμένεται μια μέτρια χρονιά όσον αφορά την παραγωγή. Ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες υπήρξαν αλλά σε τοπικό επίπεδο και ανάλογα την περιοχή. Η μεγάλες ποσότητες Lane Late θα συγκομιστούν στα τέλη Μαρτίου.

Τα χυμοποιεία δεν απορροφούν το πορτοκάλι της Αργολίδας

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές πορτοκαλιών Lane Late αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει πιο εντατικά η συγκομιδή στην περιοχή. Οι έμποροι έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή και έμειναν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των πορτοκαλιών. Ήδη οι τιμές έπιασαν τα 35 λεπτά το κιλό και εκτιμώ ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή έχουν μείνει και λίγες ποσότητες Μέρλιν, με τι τιμές να κυμαίνονται στα 25 έως 30 λεπτά.