ΕΛΛΑΔΑ. Αρκετές ελαιοπαραγωγικές περιοχές ξεπέρασαν τα σημαντικά προβλήματα από το παγωμένο πέρασμα της «Μήδειας», όμως η σταθερή εικόνα των τιμών και η σχετικά «παγωμένη» αγορά για το προϊόν εξακολουθούν να μεταθέτουν την ελπίδα των παραγωγών για τη στιγμή που η αγορά εντός και εκτός θα απαλλαγεί από τους περιορισμούς της πανδημίας.

Παράλληλα, μετά και την ανακοίνωση των ποσών που διατίθενται στις περιφέρειες (20,95 εκατ. ευρώ) για το πρόγραμμα της δακοκτονίας από το υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για έγκαιρη δρομολόγηση των διαδικασιών, αλλά και η ανάγκη που διατυπώνεται επί σειρά ετών για εκσυγχρονισμό της όλης διαδικασίας.

Αρχή και… τέλος με την ίδια τιμή στην Κρήτη

Οι τιμές δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί από το προηγούμενο διάστημα, παραμένοντας μεσοσταθμικά στην Κρήτη στα 2,60 περίπου για τον παραγωγό, «τιμή που ήταν και στην αρχή της περιόδου», σημειώνει ο Μύρος Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος της Ένωσης

Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για πράξεις με το σταγονόμετρο, αφού κατά τον ίδιο δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Στις πράξεις έρχονται πρώτοι οι Κρήτες τυποποιητές, έπειτα οι χύμα ποσότητες που φεύγουν για Ιταλία και μετά η υπόλοιπη Ελλάδα, εξήγησε, εκτιμώντας ότι παραμένει αδιάθετο το 1/3 της παραγωγής.

Στάση αναμονής στη Μεσσηνία

Για αρκετό απόθεμα που παραμένει στις δεξαμενές, ίσως και πάνω από το 60%, σε όλα τα ελαιοτριβεία του νομού, μίλησε και ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, μεταφέροντας μία εικόνα στασιμότητας στον νομό. «Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με μία πιθανή άρση των μέτρων και αν ενδεχομένως αυτό οδηγήσει σε μία αύξηση τιμών» σχολίασε, εξηγώντας ότι, ακολουθώντας και την παγκόσμια αγορά, όλοι οι παίκτες τηρούν στάση αναμονής, κοιτώντας προς τον Μάιο.

Μεγαλύτερο κονδύλι ζητά η Πελοπόννησος

Με αφορμή και την ανακοίνωση των κονδυλίων για τη δακοκτονία, ο κ. Πάζιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εντοπίζεται στη Μεσσηνία, αλλά και συνολικότερα στην Πελοπόννησο, περιφέρεια η οποία και πέρυσι είχε αιτηθεί αύξηση των ποσών, χωρίς να εγκριθεί. «Πέρυσι σταθήκαμε τυχεροί λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με το βιος των παραγωγών μας με βάση αυτή την προσδοκία» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για αίτημα που επανέρχεται την τρέχουσα χρονιά, αναλόγως και της παραγωγικής δυνατότητας της περιοχής, για ένα έργο μάλιστα που οι παραγωγοί υπόκεινται σε παρακράτηση. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού του όλου έργου με νέες τεχνολογίες, διορθώνοντας γραφειοκρατικές και διαδικαστικές παθογένειες, και τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να αλλάξει το πλαίσιο, καθώς δεν είναι δυνατόν να συζητιούνται τα ίδια κάθε χρόνο ανεξαρτήτως κυβέρνησης».

Περίπου 60 λεπτά πάνω από πέρυσι οι τιμές στη Λακωνία

«Να μη φτάσουμε στον Ιούνιο με τις ίδιες συζητήσεις, αφού ξέρουμε πού “πονάει” η κάθε περιοχή», ζήτησε και ο παραγωγός και ελαιοτριβέας Τάκης Ρενιέρης, όταν μάλιστα παράμετροι όπως η κλιματική αλλαγή είναι άγνωστο τι μπορεί να φέρουν το επόμενο διάστημα. Κατά τον ίδιο, στη Λακωνία, τα προβλήματα της «Μήδειας» δεν ήρθαν στο επίπεδο των αρχικών φόβων και εάν η άνοιξη κυλήσει ομαλά, η επόμενη περίοδος θα είναι καλή για τον νομό.

Οι τιμές δείχνουν σταθερές στα 2,90, αλλά παρατηρείται στασιμότητα στην αγορά από παραγωγούς και εμπόρους. «Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, και εφόσον ανοίξει και η μαζική εστίαση και δεν έχουμε πλέον τον περιορισμό του ιού, το ελαιόλαδο θα διαγράψει θετική πορεία» τόνισε, ενώ σχολίασε θετικά την τιμή που, σε σύγκριση με πέρυσι, είναι υψηλότερη κατά περίπου 60 λεπτά.

Πηγή: ypaithros.gr