ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Όπως αναφέρει στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ως προϊόν Π.Ο.Π. προς όφελος των καλλιεργητών».

Η ποικιλία αυτή ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου. Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις με οβάλ σχήμα. Το βάρος της ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο Μανάκι είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο, όπου άλλες ποικιλίες εκτός από την Αθηνολιά δε μπορούν να αποδώσουν. Καλλιεργείται στην Άμφισσα, τους Δελφούς, την Ιτέα, την Αράχοβα, τη Λαμία, την Κυνουρία, την Ερμιόνη και τον Πόρο. Δέντρο αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους. Συναντάται και με τα ονόματα Μανάκι, Κορινθιακή, Γλυκομανάκι, Γλυκομανακολιά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε τις 18 ποικιλίες ελιάς: Αμφίσσης, Μανάκι, Κορωνέικη, Μεγάρων, Χαλκιδικής, Γαϊδουροελιά, Αθηνοελιά, Πατρινή, Καλαμών, Τσουνάτη, Κολοβή, Αδραμμυτινή, Πικουάλ, Καρολιά, Θιακή, Θασίτικη, Θρούμπα, Μαρωνίας.

Τι σημαίνει Π.Ο.Π.

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92.