ΣΚΑΛΑ. Πράγματι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο σε όγκο υλικού, σε υποδομές και σε χρονική διάρκεια. Ένα μεγάλο έργο που θα έπρεπε να δίνει λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στη χωροθέτηση των εργοστασίων και στην σχέση του έργου με την κοινωνία.

«Ένα έργο τέτοιου προϋπολογισμού και αυτής της κλίμακας δεν είναι δυνατόν να μην λύνει το υπαρκτό πρόβλημα στη Σκάλα», λένε πολίτες και σημειώνουν ότι για μια ακόμα φορά είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν και ευθύνες των αιρετών αρχών μιας και δεν τους εκπροσωπούν επάξια και επακριβώς.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προφανώς θεωρεί ότι με την ψήφο στις εκλογές νομιμοποιείται να προχωρά το έργο αυτό, κόντρα στη θέληση και άποψη των πολιτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Δήμου Ευρώτα. Διότι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και σχεδόν το σύνολο των αιρετών του Δήμου Ευρώτα είναι ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίου σκουπιδιών στη θέση Ξηροκάμπια. Κι ενώ η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πολίτες, έρχεται, προϊόντος του χρόνου, η ανάδοχος εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, να βρεθεί αντιμέτωπη με τους πολίτες. Γιατί οι πολίτες είναι αποφασισμένοι, οι αιρετοί του δήμου Ευρώτα είναι αντίθετοι, στο έργο (δείτε από αύριο στο notospress.gr τις θέσεις τους) και θα κλιμακώσουν τις κινήσεις τους. Την ίδια στιγμή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που θα υλοποιήσει το έργο έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν δηλώνει ότι, βασική της αρχή είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον και ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό τις τοπικές κοινωνίες καθώς θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των έργων της. «Η αμοιβαία επωφελής σχέση μαζί τους αποτελεί πολιτική της εταιρείας που αναζητά τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας επιδιώκει την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και θέλει τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία». Ωστόσο όλα αυτά μάλλον ναυαγούν στα Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα από τη στιγμή που η Τοπική Κοινωνία δείχνει να είναι σύσσωμη ενάντια σε ένα έργο (ΣΔΙΤ) που θα πλήξει καίρια το περιβάλλον.

Αυτό το σημείο, χαμηλά και απόκρυφα, στην Πελοπόννησο, προφανώς δεν έχει αξιολογηθεί από τους ιθύνοντες, όπως ακριβώς δεν είχε αξιολογηθεί και η αφανής και απόκρυφη πτέρνα του ημίθεου Αχιλλέα.