Γράφει ο Βασίλης Σαραντόπουλος*

Τα λαϊκά στρώματα την προηγούμενη δεκαετία γονάτισαν από τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Ένα χρόνο τώρα ζούμε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον με την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού, με σοβαρές ελλείψεις στις δομές της δημόσιας υγείας, με απανωτά λοκντάουν, τις επιπτώσεις τους στην υγεία , την οικονομία και την κοινωνία δεν έχουμε ακόμα δει στην ολότητά τους.

Η δημοτική αρχή Δούκα, ενώ δεν διεκδίκησε μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, μέτρα στήριξης των δημοτών, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σταθούν όρθιοι, αλλά θεωρεί ότι βρήκε την μεγάλη ευκαιρία, για να περάσει τους σχεδιασμούς για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ, που δεν κατάφερε το προηγούμενο διάστημα.

Στην πρεμούρα της η Δημοτική αρχή να περάσει τις αυξήσεις στο νερό δεν έχει ιερό και όσιο!!

Είναι ξεδιάντροποι!

Ανακοίνωσαν την Παρασκευή 12/03 συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς φυσική παρουσία, για την Τρίτη 16/03, μια ημέρα μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μεταξύ χαλβά και λαγάνας για να περάσουν τις απαράδεκτες αυξήσεις εν κρυπτώ από τους δημότες!

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική θα αυξηθεί στο δήμο Σπάρτης το τέλος χρήσης αποχέτευσης από 28% σε 40%, θα προστεθεί τέλος αποχέτευσης 10€/έτος και σε όλο το δήμο Σπάρτης θα επιβληθεί πάγιο τέλος αποχέτευσης ομβρίων 4€/έτος υπάρχουν δεν υπάρχουν έργα ομβρίων.

Η χαριστική βολή θα δοθεί στα χωριά, όπου οι αυξήσεις στο πάγιο ξεπερνούν το 400% και οι αυξήσεις στην κατανάλωση σύμφωνα με τη φυσιολογική χρήση του νερού στα χωριά και όχι με την εικονική που παρουσιάζεται από τη δημοτική αρχή, ειδικά το καλοκαίρι (κήποι, ζώα, κ.λπ.) θα είναι μεγάλες που θα φτάνουν και θα ξεπερνούν το 100%!

Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης είναι να παίρνουν από τους δημότες πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και να λειτουργεί η ΔΕΥΑΣ με τα κριτήρια της ανταποδοτικότητας, με αποτέλεσμα είτε είναι δημοτική, είτε ιδιωτική να τη χρυσοπληρώνει ο κόσμος!

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι αναγκάζεται να προχωρήσει στις αυξήσεις γιατί η ΔΕΥΑΣ έχει χρέη. Ευθύνη για αυτά δεν έχουν οι δημότες, αλλά οι δημοτικές αρχές Δούκα, Βαλιώτη, Αργειτάκου που διοίκησαν τη ΔΕΥΑΣ, πιστοί στις προσταγές της ΕΕ, σύμφωνα με τη λογική της ανταποδοτικότητας (εργολαβίες, ΔΕΗ, κ.λπ.) οπου από τη μια χάρισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής και από την άλλη ζητάνε από τον κόσμο να πληρώσει τα σπασμένα.

Ο Λαός δεν αντέχει άλλο!

Πληρώνει τους φόρους, τα δημοτικά τέλη, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις εισφορές του και απαιτεί η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα και το νερό να είναι κοινωνικά αγαθά!

Καλούμε τον κόσμο, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να αγωνιστούν ώστε να αποτραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τη ζωή των κατοίκων του δήμου Σπάρτης. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις) να εκφράσουν, όπως και τις προηγούμενες φορές την αντίθεσή τους στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΣ, που με ελάχιστο προσωπικό την κρατούν όρθια και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, να αποκρούσουν τις πιέσεις της διοίκησης και να συνταχθούν με το σύνολο των δημοτών που απαιτούν καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού και της αποχέτευσης.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ να μην προχωρήσει στη συνεδρίαση της Τρίτης 16/03 για τις αυξήσεις στα τιμολόγια!

Είναι υπόθεση όλων μας ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες!

(*) Εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ