ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Την αντίδραση των αιρετών της περιοχή προκάλεσε η προβολή video που δείχνει στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη σε κακά χάλια. Μάλιστα για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου διαψεύδει τους ισχυρισμούς για τον ανδριάντα, τονίζοντας ότι το μνημείο είναι πλέον σε καλή κατάσταση και όχι όπως το απεικονίζουν τα βίντεο που έχουν κινηματογραφηθεί το 2ο τρίμηνο του 2020.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση της κ. Γεωργακοπούλου:

«Το βίντεο που έχει αρχικά αναρτηθεί στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=2k9ynn8f8hY με τίτλο "Ραμοβούνι Μεσσηνίας - Ο ‘λαβωμένος’ ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον τόπο της γέννησής του" και έχει αναπαραχθεί από πολλά site, σας ενημερώνουμε ότι η λήψη του έχει πραγματοποιηθεί περίπου εννέα μήνες πίσω (2ο τρίμηνο του 2020) και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και την τωρινή κατάσταση του μνημείου του “Γέρου του Μοριά”.

Αυτή η δημοτική αρχή, έχει προβεί σε αντικατάσταση των μαρμάρων του μνημείου (φωτό) όπου είναι τοποθετημένος ο ανδριάντας του ήρωα της επανάστασης του 1821, αλλά και σε άλλες ενέργειες όπως καθαρισμός του αγάλματος και του αύλειου χώρου κλπ. Να σημειωθεί ότι από την κατασκευή του αδριάντα και μετά κανένας άλλος φορέας και δημόσια αρχή δεν είχαν ασχοληθεί με το χώρο αυτό.

Επίσης, για το λόγο ότι το μνημείο και ο περιβάλλοντας χώρος του θα πρέπει να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο τώρα που εορτάζονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση, ο δήμος έχει ήδη ωριμάσει τις σχετικές μελέτες και την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλει πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» «Ελλάδα 1821 - Ελλάδα 2021» που αφορά την μελέτη και το έργο ανάπλασης που εστιάζει στο Ραμοβούνι, τον τόπο γέννησης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου με φωτισμό και αστικό εξοπλισμό συνολικού προϋπολογισμού 150.000 €. Ήδη για την υλοποίηση του ανωτέρου έργου η Επιτροπή Ελλάδα 2021 έχει δώσει την έγκρισή της για την υποβολή της πρότασής μας.

Εδώ και καιρό, το μνημείο και ο ανδριάντας στο Ραμοβούνι είναι όπως αρμόζει στον μεγαλύτερο ήρωα της Επανάστασης του 1821.

Η ημέρα εορτασμού της επετείου γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που θα λάβει χώρα την 4 Απριλίου 2021 θα γίνει όπως αρμόζει.

Όπως καταλαβαίνετε, το συγκεκριμένο βίντεο και ρεπορτάζ αδικεί τις προσπάθειες αυτής της δημοτικής αρχής Οιχαλίας».

Επιστολή για το ίδιο θέμα απέστειλε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού Γρηγόριος Ανδρούτσος.

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της διαδικτυακής δημοσιότητας διάφορα ανακριβή άρθρα, τα οποία μεταφέρθηκαν και στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής, και αφορούν στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Βασιλικού Μεσσηνίας, θα ήθελα, ως πρόεδρος της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, να δηλώσω ότι ο έφιππος ανδριάντας που κοσμεί τον τόπο γέννησης του Γέρου του Μοριά τυγχάνει πλήρους προστασίας υπό τη συνεχή αιγίδα του Δήμου Οιχαλίας, ο οποίος προβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις εργασίες που απαιτούνται για τη συντήρησή του».

Είναι θετικό βήμα που η Δημοτική αρχή κινητοποιήθηκε για την αποκατάσταση του Ανδριάντα. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν καλά οι αιρετοί της περιοχής ότι η όποια αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με πιεστικό νερού αλλά από ειδικούς τεχνίτες. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι έστω κι έναν μήνα να ήταν ο ανδριάντας του Γέρου του Μωριά σε κακά χάλια αυτό βαραίνει τις αρχές και όχι τον λήπτη της εικόνας η οποία όταν αρχίσει να κάνει γύρους είναι σίγουρο ότι θα εκθέσει είτε πολύ είτε λίγο.

Με λίγα λόγια ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη, όπου και αν βρίσκεται, είναι σημείο αυξημένης φροντίδας, μεγάλου σεβασμού και απόλυτης ευθύνης.