ΑΡΚΑΔΙΑ. Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση επένδυσης στην Αρκαδία της εταιρείας ALEXPANT , που αφορά την κάθετη αξιοποίηση της καλλιέργειας βιολογικής ρίγανης και την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Η καλλιέργεια 100 στρεμμάτων, που άρχισε το 2019 στο Έλος Κανδήλας της Αρκαδίας, είναι η αφετηρία για την υλοποίηση της επένδυσης, που θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ και θα κλείσει τον κύκλο της ολικής αξιοποίησης της παραγωγής.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Αλέξιος Παντελιάς, μας ενημέρωσε ότι ήδη έχουν πάρει την πρώτη παραγωγή που χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν οι απαιτούμενες δοκιμές στο εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του τον Μάιο. Ο κ. Παντελιάς, προσδιορίζοντας τους στόχους της επιχείρησης, τονίζει ότι «η βασική μας προοπτική είναι οι εξαγωγές. Εμείς έχουμε εστιάσει στη βιολογική καλλιέργεια και στην παραγωγή, κατά συνέπεια, ριγανέλαιου με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πέρα, όμως, από το ριγανέλαιο, προσφέρουμε στον πελάτη την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος μέσα από τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, αυτοματισμούς με GPS και αυτόνομα τρακτέρ».

Ποιότητα

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της αγοράς και στην ανταπόκριση της εταιρείας, ο κ. Παντελιάς επισημαίνει ότι «οι πελάτες ενδιαφέρονται το αιθέριο έλαιο που παίρνουν να γίνεται από φρέσκια ρίγανη. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη συγκομιδή και να το βάλουμε στο μπουκαλάκι μέσα σε έξι ώρες».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αιθέριων ελαίων, αναφέρεται στη σημασία της κυκλικής οικονομίας. Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Παντελιάς, σημαίνει ότι «η ρίγανη που χρησιμοποιείται επιστρέφει στο χωράφι, κομποστοποιείται και τη χρησιμοποιούμε ως λίπασμα. Οι όγκοι είναι μεγάλοι, αν σκεφτείτε ότι στην πρώτη μας σοδειά βγάλαμε πάνω από 30 τόνους».

Κλείνοντας, ο κ. Παντελιάς δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς, όπως αναφέρει, «στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά και γι’ αυτό είναι μια καλή αγορά. Από εκεί και πέρα, Ευρώπη, Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία είναι μέσα στους στόχους μας. Είναι βέβαια μεγάλη ανάγκη να αυξηθεί η καλλιέργεια και θα προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα με συμβολαιακή γεωργία μαζί με άλλους συναδέλφους».

Πηγή: ypaithros.gr