ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί «ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί και δεκάδες ακόμα σχετικά επαγγέλματα και επιχειρήσεις» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να δημιουργηθεί, «…ένα περιβάλλον σχετικής πολιτιστικής κανονικότητας εν μέσω Πανδημίας», βρίσκονται στο επίκεντρο της Επερώτησης που κατέθεσε στο Πε.Συ.Π, η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Λακωνίας.

Όπως αναφέρει η κα Σπυριδάκου, «…Άλλες περιφέρειες, εκμεταλλευόμενες και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους δράσεις που παρέχουν διέξοδο στον καλλιτεχνικό χώρο και όσους δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό εν μέσω Πανδημίας και επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μια αδιάλειπτη επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό».

Επιπλέον, η κα. Σπυριδάκου, πρόσφατα παραιτηθείσα από την προεδρία της Επιτροπής για τον Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του1821, με αφορμή δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, αναρωτιέται:

«Πως θα διοργανωθούν όλα αυτά τα σημαντικά για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων σε όλη την Πελοπόννησο, την τελευταία στιγμή;».

Η Επερώτηση έχει ως εξής:

«Αναντίρρητα ένας από τους τομείς δραστηριότητας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία είναι ο πολιτισμός. Η πολιτιστική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει και μαζί και η ποιότητα ζωής των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον πολιτισμό, αφού πραγματικά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί και δεκάδες ακόμα σχετικά επαγγέλματα και επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της απελπισίας.

Επιπλέον χωρίς πολιτισμό και σε μια παρατεταμένη αγχογόνα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία και τα μέτρα εγκλεισμού, παραμονεύουν για τους πολίτες προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ως Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι μπροστά στην εργασιακή και οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων συμπολιτών μας που αναμφίβολα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

Άλλες περιφέρειες, εκμεταλλευόμενες και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους δράσεις που παρέχουν διέξοδο στον καλλιτεχνικό χώρο και όσους δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό εν μέσω Πανδημίας και επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μια αδιάλειπτη επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Σκέφτεστε λοιπόν να αναλάβετε κάποια ανάλογη πρωτοβουλία και να δημιουργήσετε και στην Πελοπόννησο ένα περιβάλλον σχετικής πολιτιστικής κανονικότητας εν μέσω Πανδημίας;

Επιπλέον υπάρχει μέριμνα και σχέδιο για διοργάνωση ή ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων σχετικών με τον εορτασμό των 200χρονων που θα γίνουν δια ζώσης το καλοκαίρι με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας;

Ασφαλώς δεν αρκεί μόνο η πρόθεση αλλά χρειάζεται και επικοινωνία με τους πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες και φορείς που έχουν καταθέσει προτάσεις και θέλουν να γνωρίζουν επακριβώς τα δεδομένα για να κάνουν τον προγραμματισμό τους ανάλογα με τον προϋπολογισμό που διαθέτουν.

Διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συνάδελφος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισκέφτηκε τη Μονεμβασιά που συμπωματικά είναι και ο τόπος που γεννήθηκα, ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμαι πολύπλευρα και δήλωσε ότι όταν το επιτρέψει η Πανδημία θα δρομολογηθούν και δράσεις σε φυσικούς χώρους, φόρουμ, θεατρικές παραστάσεις κλπ.

Ασφαλώς και χάρηκα με αυτή την ανακοίνωση και θα ήθελα και εγώ να καταθέσω τις απόψεις μου σε αυτή τη συζήτηση αν είχα ενημερωθεί ώστε να συμμετέχω.

Επιπλέον με τη συμμετοχή μου στο διάλογο που διημείφθη θα ήταν ευκαιρία να θέσω ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, αφού όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό το θέτω μέσω αυτής της Επερώτησης:

Πως θα διοργανωθούν όλα αυτά τα σημαντικά για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων σε όλη την Πελοπόννησο, την τελευταία στιγμή;».