ΣΠΑΡΤΗ. Την διαφοροποίηση τού Δημάρχου Σπάρτης Πετ. Δούκα απέναντι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, θέλησε να αποσαφηνίσει με ερώτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ενωμένοι Πολίτες, Νίκος Βλήτας.

Ενώ δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/3, με συντριπτική πλειοψηφία (31 υπέρ και 3 κατά) αποφάσισε να στηρίξει την κατοχύρωση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την προοπτική να επεκταθεί η περιοχή ΠΟΠ και στη Λακωνία, «ο Δήμαρχος, στις 24/3, στο site του Δήμου, δημοσίευσε την άποψή του,….., σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε προηγηθεί, δημιουργώντας σύγχυση και αποπροσανατολισμό».

Εν τέλει, η παρέμβαση του κ. Βλήτα προκάλεσε την τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι δηλαδή, «…Συντάσσομαι με ό,τι έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα εκφράσω», όπως και ότι, «…Η δημοτική αρχή θα συνταχθεί με ό,τι έχει αποφασίσει το Δημοτικό συμβούλιο, τελεία και παύλα».

Η άποψη του δημάρχου όπως διατυπώθηκε στο site Δήμου

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 08:57

Περί Προστασίας και Επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Σχετικά με το 4ο Θέμα, της χθεσινής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, «Περί Προστασίας και Επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, κλπ.», που σωστά έφερε για συζήτηση ο κ. Αργειτάκος και οι Ενωμένοι Πολίτες, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, στη διαδικτυακή συζήτηση, για την εκδίκαση στις 15/12/2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της αίτησης του ΣΥΜΕΠΟΠ για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας στις 11/12/2020 έκανε τις εξής επισημάνσεις για την ενίσχυση του οπλοστασίου των επιχειρημάτων μας:

Η ποικιλία ελιάς «Καλαμών» δεν είναι αρχέγονη μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας - ούτε στη Μεσσηνία! Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες!

Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στην Καλαμάτα υπήρχαν πιο πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός Λιμένας!

Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικιλία που δεν τους «ανήκει»!

Για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομ., η Ελλάδα θα χάσει €200 εκατομ., απαξιώνοντας τη δυνατότητα και άλλων νομών να αξιοποιήσουν το παγκοσμίως πλέον γνωστό “Kalamata Olives” brand!!

Αν ισχυριζόταν κάποιος ότι το brand ανήκε μόνο στη Καλαμάτα, τότε δεν θα έπρεπε να ανήκει ούτε καν στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρά μόνο στους παραγωγούς του Δήμου Καλαμάτας!!!

Πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους Νομούς της Χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, στην προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας - με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις διαθέσουν ως “Kalamata Olives” brand!!!

Αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απολέσουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ως “ Kalamata Olives” (brand για το οποίο όλοι οι παραγωγοί συνέβαλαν στην παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από την Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεων!!!!

Εντωμεταξύ στην Τουρκία, την Αίγυπτο κ.α. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία Kalamata, περίπου ανενόχλητοι!

Ως Δήμος Σπάρτης, θα ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια με όποιον τρόπο κριθεί πιο πρόσφορος!