ΣΠΑΡΤΗ. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη, με θέμα «Γυναίκες στον καμβά ΙΙ», σηματοδοτεί την έναρξη του Εαρινού Κύκλου Διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Η Πνευματική Εστία, θεωρώντας την επαφή με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, στήριγμα -ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς- αποφάσισε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ενός κύκλου διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων –(ανα)γνωρίζοντας, βεβαίως, πως, «… κάτι τέτοιο δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να θεωρηθεί ως πλήρης υποκατάσταση της άμεσης κοινωνικής όσμωσης…».

Συμβολικά μάλιστα, πιάνει «το νήμα» από εκεί που το άφησε τον Μάρτιο του 2020, με την έκτακτη ανακοίνωση της ματαίωσης της ομιλίας της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, τότε.

Η ομιλία της Δρ. Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη, με θέμα «Γυναίκες στον καμβά –ΙΙ», πραγματοποιείται διαδικτυακά το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, στις 7:00 μ.μ.

Η ομιλία θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και όσοι το επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί (Join Zoom Meeting). Εναλλακτικά μπορείτε να συνδεθείτε και μέσω του Qr Code.

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθείτε είναι να έχετε εγκαταστήσει το Πρόγραμμα ZOOM, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο site ZOOM.

Join Zoom Meeting (σύνδεσμος meeting)

https://us02web.zoom.us/j/81340966341?pwd=MndLVjRxcEdaakVjK3g4dGdKUWd5dz09

Meeting ID: 813 4096 6341

Passcode: 175015

(Τους κωδικούς αυτούς θα τους δώσετε εφ' όσον σας ζητηθούν από το σύστημα)

Σημείωμα της Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη

«To “Γυναίκες στον καμβά ΙΙ”, αποτελεί συνέχεια, κατά κάποιο τρόπο, παρουσίασης που έχει προηγηθεί, με τίτλο “Γυναίκες στον καμβά Ι”, με χρονικά όρια που όριζαν στο ένα άκρο ο πίνακας του Jacques-Louis David “Ο όρκος των Ορατίων” και στο άλλο, η “Olympia” του Édouard Manet.

Στο τωρινό μας αντάμωμα, στρέφω τον φακό από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο: Βικτωριανή εποχή (όπως την καταγράφει η λογοτεχνία, κυρίως ο Charles Dickens, o William Thackeray και ο Alfred Tennyson).

Προραφαηλίτες (κυρίως μέσα από την αισθητική προσέγγιση του Henry James και του Oscar Wilde).

Και τρεις Ελληνίδες μούσες και ο ρόλος τους, που ήταν πολύ ευρύτερος από αυτόν του μοντέλου».

Λόγια για την ομιλήτρια

Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, υπήρξε επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, υπεύθυνη για την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης/Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τεχνικές διδασκαλίας της Τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Missouri Columbia.

Έχει διδάξει περίπου για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και εμπλούτισε την εμπειρία της ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago.

Βιβλία και άρθρα της επικεντρώνονται σε θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Μουσειολογίας, με κύριο ενδιαφέρον το «ξεκλείδωμα» του κειμένου-αντικειμένου προς γνώση και απόλαυση κάθε είδους κοινού.

Δ.Π.