ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ένα σημαντικό βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με θέμα: «Ελληνικό Έθνος - Ρίζες και προοπτικές» εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Πρόκειται για την πλήρως εμπεριστατωμένη ομιλία που πραγματοποίησε ο τέως Πρόεδρος, στην πόλη της Καλαμάτας, στις 23 Μαρτίου 2021, ως επίσημος προσκεκλημένος στον εορτασμό της επετείου απελευθερώσεως της πόλης.

Όπως τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, «η ελληνική γλώσσα η οποία γράφεται και ομιλείται αδιαλείπτως πάνω από τρείς χιλιετίες, προνόμιο που ουδεμία άλλη γλώσσα στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί να διεκδικήσει - υπήρξε το «όχημα» της εξελικτικής δημιουργίας του Ελληνικού Έθνους, επέκεινα δε και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Προλογίζοντας το βιβλίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει ότι «για κάθε λαό η μνήμη της ιστορίας και η ορθή ανάγνωσή της διδάσκει πάντοτε το παρόν και δίνει προοπτική στο μέλλον».