ΜΑΝΗ. Με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θίγει το ζήτημα της αποκατάσταση και ανάδειξη του Βυζαντινού Ναού του «Ασώματου», στους Καλλονιούς, της Ανατολικής Μάνης.

Η Ερώτηση Βελόπουλου:

«Ο Βυζαντινός ναός του Ασώματου στους Καλλονιούς της Ανατολικής Μάνης, είναι ένα μοναδικό ναοδομικό κτίσμα στη χώρα μας, του 10ου αιώνα.

Είναι ναός σταυροειδής, τρουλαίος, που έχει τετράστυλο με προστώο και είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Το κτίσμα καταστρέφεται συνεχώς, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας, όπως μας καταγγέλλουν ντόπιοι κάτοικοι.

Το ανωτέρω μνημείο είναι σημείο αναφοράς για τους Καλλονιούς, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της μέσα Μάνης. Είναι ένας ναός μοναδικός ως προς τον τρόπο κατασκευής του, με επιβλητικό τρούλο από ξερολιθιά, πρόναο, εσωτερικές καμάρες και μαρμάρινα γλυπτά.

Θλίψη, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι, αυτό το αριστούργημα είναι εγκαταλελειμμένο και χρησιμοποιείται ως στάβλος των ελευθέρας βοσκής γελαδιών της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στην καταγραφή των όποιων υπαρχουσών δομικών ανεπαρκειών, και αφετέρου, στις σχετικές εργασίες αποκατάστασης του ως άνω βυζαντινού μνημείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του, κηρύσσοντας όλη την χερσόνησο της Μάνης, ως ιστορικό, διατηρητέο τόπο, ώστε να αναδειχθούν ο πολιτιστικός πλούτος της και τα Βυζαντινά της μνημεία;

2. Προτίθεσθε να προβείτε στην ομαλοποίηση και ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου, που οδηγεί στον ανωτέρω Ι. Ναό – μνημείο, προκειμένου να διασωθεί και να αναδειχθεί, ως τουριστικός προορισμός, ο εν λόγω αρχαιοπρεπής Βυζαντινός Ι. Ναός του “Ασώματου”;».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]