ΓΥΘΕΙΟ. Οι δασικοί χάρτες ήταν το κεντρικό θέμα στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στ. Αραχωβίτης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά και τον γ.γ. Φυσ. Περιβάλλοντος και Υδάτων Κων/νο Αραβώση, την Παρασκευή 7/5, στο δημαρχείο της Ανατολικής Μάνης.

Υπογραμμίζω από τις δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη, την αναφορά του στο ότι, «…Οι δασικοί χάρτες είναι μία κεφαλαιώδης μεταρρύθμιση για τη χώρα μας που ξεκίνησε το 2017…», η όλη διαδικασία όμως, «…πρέπει να γίνει προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των πολιτών που ζουν και καλλιεργούν πάνω σε αυτά τα χώματα».

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε την αναγκαιότητα τού, «…να μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και οι φορείς των κατοίκων και οι δημοτικές παρατάξεις».

Ειδικότερα, ο βουλευτής έθεσε τα εξής:

  • Το ζήτημα του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μάνης.
  • Το ζήτημα των δασωμένων αγρών (ΑΔ) αλλά και των εκχερσωμένων αγρών προ και μετά του 1975 (ΔΑ), που είναι και το πλέον δυσεπίλυτο για την περιοχή της Μάνης.
  • Το ζήτημα του προσωπικού που κρίνεται απαραίτητο να στελεχώσει τις δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να «τρέξει» τη διαδικασία προς όφελος των πολιτών.
  • Την υποχρέωση του Δημοσίου να επιτρέψει την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες, εφόσον πρόκειται για νέα ανάρτηση.

«…Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς κυρωμένους δασικούς χάρτες, μολονότι πρόκειται για μία υποχρέωση που προκύπτει από το Σύνταγμα του 1975», είπε ο κ. Αραχωβίτης, συμπληρώνοντας, «..Η διαδικασία πρέπει να γίνει προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των πολιτών που ζουν και καλλιεργούν πάνω σε αυτά τα χώματα».

Καταλήγοντας λοιπόν, ο κ. Αραχωβίτης, δήλωσε:

«Η πρωτοβουλία του υφυπουργού να βρεθεί στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ανάρτησης των δασικών χαρτών και το κάλεσμα σε συζήτηση ήταν χρήσιμη και την χαιρετίζουμε.

Εξίσου χρήσιμο είναι να μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και οι φορείς των κατοίκων και οι δημοτικές παρατάξεις».

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]