ΛΑΚΩΝΙΑ. Τρείς μήνες συμπληρώνει χωρίς βροχή η περιοχή του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας, αν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (π.χ. Αχαΐα), έπεσε λίγο νερό πριν το Πάσχα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του ελαιολάδου μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς Λακωνίας.

Όπως αποκάλυψε, πριν λίγες ημέρες, ο ΑΣ Συκεάς, πούλησε ένα βυτίο (30 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας, στην τιμή των 3,55 ευρώ το κιλό, που είναι πλέον και η υψηλότερη καταγεγραμμένη σε επίπεδο Ελλάδας.

Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Συκεάς, πριν πουλήσει ελαιόλαδο καλεί τους παραγωγούς, να δηλώσουν ποσότητες και μόλις αυτές συμπληρώσουν ένα βυτίο (30 τόνους), προχωρά σε διαπραγμάτευση με το εμπόριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πράξη, εφόσον είναι συμφέρουσα η τιμή βέβαια. Τελευταία πράξη για τον Συνεταιρισμό έγινε την περασμένη εβδομάδα με την τιμή στα 3,55 ευρώ για τον παραγωγό, που είναι και η υψηλότερη πανελλαδικά.

Όπως εκτιμά ο κ. Μπατσάκης μεγάλο ρόλο στη νέα, πλέον χρονιά όσον αφορά στην παραγωγή, θα παίξει ο καιρός και η ξηρασία, που ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα της Ισπανίας, ενώ στην Ελλάδα, δεν έχει ως ώρας τουλάχιστον δημιουργήσει προβλήματα στα δέντρα. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μπατσάκη, αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση, θα υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή της νέας χρονιάς, κι ενώ η ανθοφορία στην περιοχή ευθύνης του ΑΣ Συκεάς, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει ο κ. Μπατσάκης, το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο πωλήθηκαν στην Ισπανία περίπου 135.000 τόνοι ελαιολάδου, καταγράφοντας μια αύξηση πωλήσεων κατά 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ο Μάρτιος, κατά τον οποίο οι πωλήσεις ισπανικού ελαιολάδου ξεπέρασαν τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Μπατσάκη, όσοι παραγωγοί διαθέτουν προϊόν, τηρούν στάση αναμονής, για να καρπωθούν αργότερα υψηλότερες τιμές, δεδομένου ότι τα αποθέματα μειώνονται διαρκώς.