ΣΠΑΡΤΗ. Από τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, είναι δυνατή η ατομική αλλά και ομαδική, (π.χ. σχολεία της πόλης) επίσκεψη στην Έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες».

Η έκθεση αναπτύσσεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αλέξανδρος Κουρής» και στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης» της Στέγης της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Ειδικά την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2021, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, η Έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 – 14:00 και 17:30 – 20:30.

Όλες τις υπόλοιπες ημέρες, μέχρι και τον Ιούλιο, θα λειτουργεί τις ώρες 17:30 – 20:30.

Επισκέψεις σχολείων μπορούν να πραγματοποιούνται και τις πρωινές ώρες μετά από σχετική συνεννόηση (τηλ. 6932 290451 – Γιώργος Γιαξόγλου).

Κατά την επίσκεψη της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (αριθμός ατόμων, μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Η Έκθεση έχει διοργανωθεί από κοινού από την Πνευματική Εστία Σπάρτης, το Σωματείο «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), με την οικονομική στήριξη του Δήμου Σπάρτης και της ATLANTIC BULK CARRIES MANAGEMENT LTD.

Σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται με αφορμή μεν τη δρομολόγηση της ριζικής ανακαίνισης και επανέκθεσης του ιστορικού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, χάρη, κυρίως, στην εξ ολοκλήρου ανάληψη της σημαντικής δαπάνης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φιλοδοξεί, όμως, να αποτελέσει μια παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που (έπρεπε να) γίνεται τόσο γι’ αυτό καθεαυτό το θέμα του Μουσείου, όσο και για τη μνήμη της πόλης για ένα πολλαπλώς σημαντικό τοπόσημο του ιστορικού της κέντρου.

Στις ενότητές της γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στην ίδρυση της νέας Σπάρτης και τις σχέσεις με τα υλικά κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος της, στη μέριμνα για τις αρχαιότητες και τους ανθρώπους που συνδέθηκαν μ’ αυτήν, στην ίδρυση, κατασκευή και εξέλιξη του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου και των εκθέσεών του, στο σχεδιασμό και την εξέλιξη του Δημοτικού Κήπου καθώς και τις αποτυπώσεις του στην κοινωνική ζωή της πόλης, αλλά και στις πολύχρονες διεκδικήσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του Μουσείου μέχρι την πρόσφατη εξέλιξη για την προοπτική της νέας φάσης ζωής του.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]