ΛΑΚΩΝΙΑ. «Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας.

Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι επέζησαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες και 353.000 νεκρούς από τις ορδές των Τούρκων.

Έναν αιώνα μετά κανείς μας δεν λησμονεί τα θύματα του τουρκικού εθνικισμού».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», με αφορμή και την σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19/5).

Ο Σύλλογος, θεωρεί χρέος στους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου τη συνέχιση των προσπαθειών για την αναγνώριση της Γενοκτονίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα ύστερα και από την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, σημειώνει και την ακύρωση των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την πραγματοποίησή τους, «…όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος» έχει ως εξής:

«Κάθε χρόνο την 19η Μαΐου, τιμούμε την Ιερή Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με το αίμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι επέζησαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες και 353.000 νεκρούς από τις ορδές των Τούρκων. Έναν αιώνα μετά κανείς μας δεν λησμονεί τα θύματα του τουρκικού εθνικισμού.

Κανένας δεν ξεχνά, τη μεγάλη εθνική τραγωδία.

Η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας. Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα.

Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

102 χρόνια μετά την τέλεση της Γενοκτονίας των προγόνων μας ,η είδηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των Η.Π.Α, Joe Biden, την 24η Απριλίου 2021, μας δίνει ώθηση, ώστε να εντείνουμε τη δράση μας, μέχρι την επίτευξη των στόχων μας.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», κάθε χρόνο τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης .

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε το σύνολο των εκδηλώσεων, για την αποφυγή διασποράς της νόσου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτης και η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 23 Μαΐου 2021, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να έρθει η Ημέρα της Δικαίωσης!».

Συγκλονίζει ο Θεοφάνης Λάζαρης μέλος του Συλλόγου το 2020:

Δ.Π.

[Δείτε στο notospress.gr καθημερινά όλες τις ειδήσεις για τη Λακωνία στην ενότητα «Συμβαίνει στο νησί του Πέλοπα»]