ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην κομβική ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου.

Ο βουλευτής στην επιστολή του τονίζει τον αμφιλεγόμενο και προβληματικό χαρακτήρα της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Β. Αποστόλου, «με την οποία ο όρος “Καλαμάτα” καταχωρίστηκε ως συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, κατά παράβαση των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών». Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «με την κίνηση αυτή ο όρος “Καλαμάτα”, αν και μέχρι τότε αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, έχασε τη μοναδικότητά του και κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται, εντός ή εκτός Ελλάδας, ουσιαστικά εξισώθηκε στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ».

Επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας ενημερώνει εκ νέου τον υπουργό για τις θέσεις του, στη βάση ότι «κάθε παραγωγός πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά για το ποιοτικό προϊόν που παράγει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά θα πρέπει να υπάρξει καθολική προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και κατάργηση της απόφασης Αποστόλου, εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ, επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς και δημιουργία μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για κάθε ελληνική ελιά Καλαμών.

Ο βουλευτής ακόμα αναφέρεται στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις αρχές Απριλίου, παρουσία των βουλευτών Μεσσηνίας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Δήμαρχου Καλαμάτας και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, η σύσκεψη εκείνη «είχε ολοκληρωθεί με τη δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου να καταρτισθεί μια νέα πρόταση, με την οποία να αντιμετωπίζονται όλα τα ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στη συνέχεια να υπάρξει διαβούλευση, ώστε να καταρτισθεί μια ενιαία εθνική γραμμή». Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει καταθέσει την πρότασή του, κατά τον κ. Μαντά τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά, με αποτέλεσμα να έχει μείνει ελάχιστος χρόνος για να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση και διαβούλευση.

Ο κ. Μαντάς κλείνει την επιστολή του ζητώντας να ενημερωθεί «αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει το υπουργείο, καθώς και τις κινήσεις που προγραμματίζονται προκειμένου να επιλυθεί το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα, προς όφελος της χώρας και των παραγωγών της».