ΣΠΑΡΤΗ. Συνεχίζοντας τις διαδικτυακές της ομιλίες η Πνευματική Εστία Σπάρτης διοργανώνει την Τετάρτη, 9/6, στις 20:30, ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Καραγάνη, Επίκουρο καθηγητή Χωρικής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το θέμα

«Η εξέλιξη της πόλης, η παράδοση και το ατομικό συμφέρον των κατοίκων», αποτελεί το θέμα της ομιλίας.

Πώς μπορώ να την παρακολουθήσω;

Μέσω Zoom:

Το link για την σύνδεση σας στο ΖΟΟΜ θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://spartaarchitecture.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

Στο Facebook:

Η ομιλία θα αναμεταδίδεται και από το facebook στον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/george.giaxoglou/

Άλλως; Υπάρχει και Video Wall στην αυλή!

Επειδή υπάρχουν και μέλη ή φίλοι της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές του internet, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς να επισκεφτούν την αυλή της Πνευματικής Εστίας και να παρακολουθήσουν την ομιλία μέσω ειδικής προβολής σε οθόνη τοίχου.

Δήλωσε συμμετοχή, πρώτα

Επειδή λόγω των μέτρων προστασίας από την COVID19 είναι περιορισμένος ο αριθμός των ακροατών της ειδικής προβολής θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ. 6932 290 451 (Γιώργος Γιαξόγλου).

Εννοείται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και καλό είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάνει ένα self - test.

Περίληψη της ομιλίας

«Η Σπάρτη όπως και κάθε πόλη είναι ενιαία και αδιάσπαστη σύνθεση οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων. Με το πέρασμα του χρόνου η πόλη εξελίσσεται με πολλούς τρόπους, αλλάζει ο αριθμός των κατοίκων, αλλάζουν τα κτίρια, αλλάζουν οι επαφές με τον έξω κόσμο. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν σε επαφή το ιδιωτικό συμφέρον των κατοίκων με το συλλογικό συμφέρον της πόλης και άλλοτε δημιουργούν συναινέσεις, άλλοτε πάλι συγκρούσεις. Πάντα όμως έχουν επιδράσεις που διαχέονται στο χρόνο και στο χώρο και επηρεάζουν τόσο την ατομική ευημερία των κατοίκων, όσο και τη συνολική ευημερία της πόλης.

Η Σπάρτη μετατρέπεται από πόλη με μονοκατοικίες σε πόλη με πολυκατοικίες.

Πολλά παλιά και ενδεχομένως ιστορικά κτίρια κατεδαφίστηκαν και παραχώρησαν τη θέση τους σε πολυκατοικίες. Το φαινόμενο αυτό, παράλληλα με την επέκταση των πόλεων, είναι πανελλαδικό. Η αντικατάσταση μονοκατοικιών με πολυκατοικίες, η αλλοίωση της αρχιτεκτονικής μορφής, η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης και η διαφοροποίηση του τρόπου ζωής των κατοίκων μεταξύ άλλων φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο πολιτικές αστικής ανάπλασης, κτιριολογικού αποθέματος, χρήσεων γης.

Δημιουργεί ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αναδεικνύει το κοινωνικό πρόβλημα αναζωογόνηση έναντι εξευγενισμού.

Το θέμα που θα παρουσιάσω έχει να κάνει με τις επιδράσεις που ασκεί στο ιδιωτικό συμφέρον η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης.

Το ερώτημα που πρόκειται να αναλύσω είναι τελικά τι κερδίζουν ή τι χάνουν οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών όταν αντικαταστήσουν τα σπίτια τους με διαμερίσματα. Με άλλα λόγια πώς επιδρά στην περιουσία των κατοίκων, δηλαδή στις αξίες των ακινήτων η παράδοση, δηλαδή τα διατηρητέα κτίρια και ο χαρακτήρας της πόλης. Τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση βασίζονται σε εκτιμήσεις ακινήτων στη Σπάρτη την περίοδο 2002-2020 και στον κατάλογο διατηρητέων κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, η παρουσίαση θα περιλαμβάνει αναφορές στην ελληνική και διεθνή εμπειρία».

Ποιος είναι ο Αναστάσιος Καραγάνης

Ο Αναστάσιος Καραγάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Ερευνητικό Κέντρο Ποσοτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχει πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις Ποσοτικές Χωρικές Μεθόδους.

Είναι εξωτερικός Συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του κείνται στη Χωρική Οικονομετρία και στη Θεωρία Τόπου Εγκατάστασης, ενώ τα εφαρμοσμένα ενδιαφέροντα του κείνται στον τραπεζικό τομέα και στην Αγορά Ακινήτων. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος σε εταιρείες δημοσκοπήσεων με αντικείμενο το σχεδιασμό δειγμάτων και την κατάστρωση ερωτηματολογίων κυρίως σε πολιτικές δημοσκοπήσεις.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει Οικονομετρία, Χωρική Οικονομετρία, Υπολογιστικά Οικονομικά, Ανάλυση Κεφαλαιαγορών και Εκτίμηση Ακίνητης Περιουσίας.

Και μια υπενθύμιση για την Έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες» στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Συντονίστε τα ρολόγια σας – Τροποποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας

Από 1η Ιουνίου η λειτουργία της Έκθεσης «Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Μνημείο και μνήμες» στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου –αίθουσες «Αλέξανδρος Κουρής» και «Γεώργιος Περδικλώνης») θα γίνεται στις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

Δευτέρα 19:00 – 21:00

Τετάρτη 19:00 – 21:00

Σάββατο 10:00 – 14:00

Σημειώνεται πως για τις επισκέψεις των σχολείων ή άλλων ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος, σε ημέρες και ώρες διαφορετικές από τις πιο πάνω, απαιτείται προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση (τηλ. επικ. 6932290451-κ. Γιώργος Γιαξόγλου).

Εξυπακούεται πως κατά την επίσκεψη της Έκθεσης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις