ΛΑΚΩΝΙΑ. Με τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συνεχίστηκε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου η διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτοδιοικητικούς και φορείς της Π.Ε. Λακωνίας για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Επισημάνσεις για την ΠΕ Λακωνίας

Ειδικότερα, ο Π. Νίκας αναφερόμενος σε θέματα της Λακωνίας, υπογράμμισε

  • Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Λακωνίας,
  • την ανάγκη ορθής αξιοποίησης περιοχών που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην Λακωνία -μεταξύ των οποίων ο Μυστράς, ο Πάρνωνας, η Μονεμβασιά, ο Ευρώτας-,
  • την αναβάθμιση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων,
  • την υποχρέωση για στήριξη της υπαίθρου μέσω της σχεδίασης των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) Ταϋγέτου και Πάρνωνα αλλά και,
  • την ανάγκη για νέα προσέγγιση στα κοινωνικά ζητήματα μέσα από ουσιαστική εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής

Κι όμως, τα λεφτά δεν φτάνουν…

Ο περιφερειάρχης, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε για μία ακόμα φορά τις περιορισμένες -αναλογικά με τις σημαντικές ανάγκες της Περιφέρειας- πιστώσεις που διαθέτει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), περί τα 700.000.000 ευρώ με την υπερδέσμευση, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνέργεια και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Λακωνία και brain drain!

Ακόμα, στάθηκε στο πρόβλημα της φυγής νέων επιστημόνων (brain drain) από τη Λακωνία, τονίζοντας ωστόσο τον νέο δυναμισμό των επιχειρήσεων της περιοχής «… ο οποίος φαίνεται να αυξάνεται».

Συμμετέχοντες

Στη διαβούλευση συμμετείχαν, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Νίκωνας Τζινιέρης και Αθηνά Κόρκα, οι δήμαρχοι Σπάρτης Πέτρος Δούκας, Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης και Ευρώτα Δήμος Βέρδος.

Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Ο Δήμος Ελαφονήσου δεν έγινε δυνατόν να μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στη σύνδεσή του.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τους αντιπεριφερειάρχες Χρ. Λαμπρόπουλο και Θ. Βερούτη να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της σύσκεψης, ενώ συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Δείτε τις προτάσεις των Φορέων στη Διαβούλευση για το ΕΣΠΑ 2021-2027 εδώ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις