ΜΑΝΗ. Σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτοδιοικητικούς και φορείς της ΠΕ Λακωνίας, με θέμα τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, κατέθεσε τον προγραμματισμό των έργων και δράσεων του Δήμου, καθώς και τον σχεδιασμό ωρίμανσης των έργων που έχουν έχει ήδη ξεκινήσει.

Ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών

Ο Δήμαρχος, αρχικά, επισήμανε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών του νέου ΕΣΠΑ, ώστε «…να επιτευχθεί από τους δυνητικούς δικαιούχους συντονισμένη προετοιμασία έργων και δράσεων και να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων».

Αναλυτικός οδηγός ωρίμανσης έργων

Ο κ. Ανδρεάκος πρότεινε την έκδοση ενός αναλυτικού οδηγού ωρίμανσης έργων ανά άξονα προτεραιότητας, ειδικό στόχο και δράση. Ένας τέτοιος οδηγός, είπε, «… θα καθιστούσε σαφές και ξεκάθαρο το πλαίσιο των απαιτήσεων και θα διευκόλυνε σημαντικά στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη δημιουργία φακέλων έργων».

Προτεραιότητες Δήμου Ανατολικής Μάνης

Σε προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι κάτωθι δράσεις:

  • Κατασκευή και εξοπλισμός κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο Γύθειο σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου, παραπλεύρως του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου γηπέδου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 2.500.000 €).
  • Κατασκευή και εξοπλισμός πολυχώρου αθλητικών δραστηριοτήτων, σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη θέση του παλαιού γηπέδου Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000 €).
  • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Ανατολικής Μάνης, από Κότρωνα μέχρι Κοκκάλα (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.500.000 €)
  • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου, από Ξιφαριάνικα έως Μπουλαριούς (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.500.000 €)
  • Ανακατασκευή και εξοπλισμός παιδικών κατασκηνώσεων Αγίου Νικολάου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000 €)
  • Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος Νηπιαγωγείων Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 €)
  • Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος Λυκείου Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000 €)

Επανάχρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Όπως γνωστοποιείται, προγραμματίζονται δράσεις για τη δημιουργική επανάχρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, επισκευάζοντας και επαναχρησιμοποιώντας ακίνητα αρμοδιότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα κοινοτικά καταστήματα σε Οίτυλο, Αγγειαδάκι, Μίνα, Κοίτα, Μυρσίνη, Σκουτάρι και Γύθειο (προτεινόμενος προϋπολογισμός 500.000 €).

Επιπλέον, σχεδιάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναπλάσεων και συνοδών έργων στις 4 δημοτικές ενότητες: Ανατολικής Μάνης, Γυθείου, Οιτύλου και Σμύνους (προτεινόμενος προϋπολογισμός 4.000.000 €).

Όπως αναφέρεται, «…αντικείμενο της στρατηγικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης την προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα αποτελέσουν ακόμα δράσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και το παραγωγικό δυναμικό, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία, την κυκλική οικονομία, τη ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος, την κινητικότητα, τις κοινωνικές υποδομές και την πρόνοια, το ανθρώπινο δυναμικό και την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη παιδεία και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις