ΜΑΝΗ. Το άγριο τοπίο της, με τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα σπήλαια που προκαλούν δέος και τους πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς που γοητεύουν κάθε επισκέπτη, είναι ένας λόγος να αγαπήσετε τη Μάνη. Ένας άλλος είναι οι ξεχωριστές παραλίες της. Καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα.

Οργανωμένες ή ανέγγιχτες, με τα κρυστάλλινα νερά τους να καταλήγουν στην αγκαλιά βοτσαλωτών στην πλειοψηφία τους, αλλά και αμμουδερών κολπίσκων, οι παραλίες της Μάνης προσφέρουν επιλογές τόσο στους επισκέπτες που προτιμούν μία οργανωμένη, οικογενειακή παραλία όσο και σε εκείνους που επιλέγουν την απομόνωση και τα χαλαρωτικά καταφύγια μικρότερων κολπίσκων.

Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Μάνης για αναζωογονητικές βουτιές. Γιατί υπέροχες παραλίες δεν έχουν μόνο τα νησιά!

Μαρμάρι

Η κατά πολλούς ωραιότερη αμμουδερή παραλία της Μάνης, το Μαρμάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Αρεόπολη στην περιοχή του Ταίναρου. Στην ουσία πρόκειται για δύο πολύ όμορφες αμμουδιές με φανταστικά, γαλαζοπράσινα νερά και μαγευτική θέα στις γυμνές λοφοπλαγιές που βουτούν στη θάλασσα. Η πρώτη παραλία διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπαρ, ενώ σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με τα πόδια βρίσκεται μια δεύτερη, μικρότερη παραλία, ιδανική για πιο ήσυχες βουτιές.

Αγία Βαρβάρα

Η παραλία Αγία Βαρβάρα βρίσκεται 19 χλμ. μακριά από το Γύθειο ακολουθώντας το δρόμο για Μέσα Μάνη, κοντά στο χωριό Σκουτάρι. Έχει ψιλή χρυσαφένια άμμο με μικρά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και φουντωτές πικροδάφνες στο πίσω μέρος της. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι που είναι χτισμένο κοντά στην αμμουδιά. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, πειρατές είχαν κατέβει στην ακρογιαλιά της Αγίας Βαρβάρας και είχαν κρύψει τον θησαυρό τους κάτω από τον ναό…

Κότρωνας

Χτισμένος στον μύχο ενός όρμου στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Μάνης, ο Κότρωνας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά. Εδώ θα συναντήσετε μια βοτσαλωτή λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο θάλασσες, που λέγεται Σκοπά ή Νησάκι. Αν την ακολουθήσετε ως το τέλος της θα βρεθείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Αλύπα

Η παραλία Αλύπα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λακωνικής Μάνης, σε απόσταση 42 χλμ. από το Γύθειο. Ο μικροσκοπικός και ήσυχος κόλπος αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήσυχες καλοκαιρινές αποδράσεις. Έχει βότσαλο χοντρό και πεντακάθαρα, διάφανα νερά, ενώ γύρω υπάρχουν πέτρινα πυργόσπιτα τα οποία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Μέζαπος

Σε απόσταση 18 χλμ. από την Αρεόπολη Λακωνίας βρίσκεται ο Μέζαπος, μέσα στον ωραίο κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι. Πρόκειται για έναν μικρό ψαράδικο οικισμό με μια μυστική παραλία ανάμεσα σε δύο ψηλούς βράχους που στο εσωτερικό τους σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές. Ένα πανέμορφο και άγριο τοπίο της Μάνης. Στα πολυάριθμα σπήλαια στα οποία μπαίνει η θάλασσα έκρυβε τα καράβια του ο ξακουστός πειρατής Νικολό Σάσσαρη.

Λιμένι

Έδρα και λιμάνι της επιφανούς οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι ξεχωρίζει σήμερα για τα σπίτια «πάνω» στη θάλασσα ενώ συνδυάζει αρμονικά το απέραντο γαλάζιο με το ξεχωριστό τοπίο του πέτρινου σκηνικού και τα σημάδια μιας παλαιάς καστροπολιτείας. Δεν έχει αμμουδιά, ούτε είναι οργανωμένη παραλία. Δύσκολα όμως θα αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε μια βουτιά στα φανταστικά νερά από τα βράχια.

Φονέας

Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Δυτικής Μάνης, 2,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης. Αυτός ο μικρός κόλπος με την άγρια ομορφιά, τα λευκά βότσαλα και τα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας. Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει την παραλία στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Μία εκδοχή για την περίεργη ονομασία της παραλίας μιλά για έναν πειρατή που ναυάγησε εκεί και σκότωνε τους περαστικούς. Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον φονιά να είναι ένα τεράστιο φίδι, που κατασπάραζε τα κοπάδια των καλόγερων στο καστρομονάστηρο της Βαϊδενίτσας.

Καλογριά

Σε απόσταση περίπου 42 χλμ. από την Καλαμάτα, ακριβώς δίπλα από την Στούπα, θα βρείτε την πανέμορφη παραλία της Καλογριάς, με υπέροχα, πεντακάθαρα νερά και παχιά άμμο. Από τις πιο γνωστές της περιοχής, είναι οργανωμένη και ενδείκνυται για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Η συγκεκριμένη παραλία είναι συνδεδεμένη με τον συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, καθώς εκεί εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις