Εργαζόμενοι στον Δήμο Σπάρτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Kοινωφελούς Eργασίας, δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους για τον Μάιο, λόγω μη έγκαιρης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Αναστάτωση, αγωνία και βαθύς προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για τον Δήμο Σπάρτης, καθώς οι εργαζόμενοι είδαν να μην πιστώνονται στους λογαριασμούς τους οι νόμιμες αμοιβές τους για τον μήνα Μάιο…

Η πίστωση θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου. Και να ‘ταν μόνο αυτό…

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, έχει ως στόχο την τόνωση της απασχόλησης των ανέργων και απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού από την εργασία, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα.

Τα άτομα, που ύστερα από επιλογή συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τοποθετούνται σε θέσεις απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλους φορείς, για περίοδο 8 μηνών. Τα περίφημα «οχτάμηνα», όλοι τα έχουμε ακούσει.

Η οικονομική υπηρεσία του κάθε φορέα, στην περίπτωσή μας του Δήμου Σπάρτης, οφείλει να καταρτίζει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), μια επιβεβαίωση της παρουσίας του απασχολούμενου στη θέση εργασίας του και να την υποβάλει στον ΟΑΕΔ, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ώστε οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν, ομαλά, από τον οργανισμό, στις 15 εκάστου τρέχοντος.

Μόνον ύστερα από την κατάθεση της περιοδικής αυτής δήλωσης και μάλιστα στην ορισμένη προθεσμία, μπορούν να ακολουθήσουν οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους.

Ωστόσο

Ωστόσο, η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης δεν κατάφερε να καταθέσει τα απαιτούμενα αυτά δικαιολογητικά για τον μήνα Μάιο (α’ δεκαήμερο Ιουνίου, συνηθέστερα στις 4 ή 5 του μηνός) έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι.

Βέβαια τα χρήματα δεν χάνονται, αλλά οι πληρωμές αναβάλλονται ένα μήνα, ώστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αφού δεν υπάρξει αντίστοιχη ανορθογραφία εκ μέρους της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Σπάρτης με την περιοδική δήλωση του Ιουνίου, να πληρωθεί το σύνολο των οφειλομένων, δηλ. οι μήνες Μάιος και Ιούνιος, στις 15 Ιουλίου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές, σε εποχές μάλιστα δύσκολες για κάθε εργαζόμενο, πόσω μάλλον για αυτούς που βρίσκονται εκ των προτέρων σε δυσχερή θέση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις