ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η παροιμιώδης έκφραση «τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι» χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε τη σημασία να εκμεταλλευτούμε τις τυχόν ευνοϊκές συγκυρίες που μας προκύπτουν.

Μια φορά υπήρχαν σ’ έναν τόπο, δύο ορεινά χωριά, που ζητούσαν παπά για την τέλεση των εκκλησιαστικών μυστηρίων.

Αλλά ο Δεσπότης δεν τούς έστελνε, λέγοντάς τους ότι έπρεπε να πάνε στη Μητρόπολη να τα κάνουν. Για τούς νεκρούς όμως το πράγμα ήταν δύσκολο. Έκαναν, λοιπόν, παράπονα στο Δεσπότη, και επειδή οι νεκροί έμεναν άθαφτοι, ο Δεσπότης έστειλε στο ένα χωριό έναν παπά.

Οι κάτοικοι, λοιπόν, του χωριού αυτού, ειδοποίησαν όλους τους κατοίκους του άλλου χωριού να πάνε εκεί τους πεθαμένους που έχουνε, για να τούς θάψει ο παππάς που είχε έρθει. Οι κάτοικοι, όμως, απάντησαν ότι δεν έχουν πεθαμένους, αλλά ετοιμοθάνατους.

Και από το άλλο χωριό τούς απάντησαν: «Δεν πειράζει, φέρτε τους. Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε έξι».

Κάπως έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζει η καταιγιστική παρέμβαση και η καθολική προβολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου που έλαβε θέση για το εμβόλιο καλώντας τους πάντες να εμβολιαστούν… που βέβαια απευχόμενος τον θάνατο και την ταφή ανθρώπων υπερέχει και υπερβαίνει έννοιες, συνθήκες και κυρίως παραδόσεις και «πιστεύω». Το δίλημμα που θέτει ο Επίσκοπος Χρυσόστομος Μεσσηνίας σε χιλιάδες πιστούς αλλά και κληρικούς που τον παρακολουθούν είναι κρίσιμο και ιστορικά, πλέον, καταγεγραμμένο

Σε 10 ημέρες εορτάζεται η μνήμη του Προφήτου Ηλία. Δείτε τι έχει πει ο Γέροντας Άγιος Παϊσιος: «Ο προφήτης Ηλίας τροχάει και ετοιμάζει την μαχαίρα του! Και μάλιστα πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, δεσποτάδες, παπάδες και μοναχούς! Τα δικά σας, των λαϊκών είναι αγνοήματα, ενώ τα δικά μας είναι αμαρτήματα. Έτσι δεν λέει η ευχή της θείας λειτουργίας; «Υπέρ των εμών αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων».»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις