ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Οι εκπρόσωποι των Αρχών στην Πελοπόννησο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεργούν για την διαχείριση των πυρκαγιών και των συνεπειών του στην Πελοπόννησο. Μέχρι αυτή τη στιγμή:

Περιφέρεια Πελοποννήσου – Επαφές και αυτοψίες του Περιφερειάρχη

Με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη 2 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας κλιμάκια του υπουργείου για να καταγράψουν ζημιές σε οικίες και κτίσματα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο μεταξύ, μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Καστάνιας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην οποία εξελίσσεται πυρκαγιά από την Τρίτη 3 Αυγούστου. Τον Π. Νίκα ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη μάχη με τις φλόγες στην πιο πάνω περιοχή της Λακωνίας επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ -μέχρι την δύση του ήλιου- συνέδραμαν από αέρος με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μαζί τους, ομάδες εθελοντών αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες από την Π.Ε. Λακωνίας και τους δήμους της περιοχής.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης είναι καλύτερη συγκριτικά την Τρίτη, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το θετικό είναι πάντως, ότι δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές, ωστόσο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη σημαντική καταστροφή σε δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, αλλά και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλά μελίσσια.

Φωτιές ξέσπασαν και σε Ζαραφώνα και Χρύσαφα Δήμου Σπάρτης το απόγευμα της Τετάρτης 4/8. Στη Ζαραφώνα η κατάσβεση ήταν άμεση. Στα Χρύσαφα στη θέση Συντζάφι η φωτιά ξέσπασε σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή η οποία σήμερα βρίσκεται υπο μερικό έλεγχο.

Στην περιοχή της Μεσσηνίας συνεχίστηκαν την Τετάρτη από την Πυροσβεστική -την οποία συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες η Περιφερειακή Ενότητα και οι δήμοι- και από ομάδες εθελοντών, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, οι οποίες εξελίσσονται.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εξ άλλου, εκδηλώθηκε μία ακόμα φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας.

Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, τα πύρινα μέτωπα σε Βασιλίτσι, Βλαχόπουλο και Μέλπεια, ήταν η εξής:

Στην πρώτη περιοχή υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις διάσπαρτων εστιών, ενώ η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την θάλασσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ μέχρι την δύση του ήλιου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το μεσημέρι σήμερα, κάνουν λόγο για καταστροφές σε τουλάχιστον 10 σπίτια στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, καθώς και σε καλλιέργειες και ελαιοπερίβολα. Ηδη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, συγκροτούνται επιτροπές για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Στον Μαγκλαβά του Βλαχόπουλου η κατάσταση δεν είναι εύκολη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, η βλάστηση πυκνή και επιπλέον προβλήματα προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι που πνέουν.

Εναντίον της φωτιάς αυτής επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ήλιου.

Τέλος, στην φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι την Τετάρτη στην Κάτω Μέλπεια, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων. Η κατάσταση χαρακτηριζόταν πολύ δύσκολη, ενώ λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ σήμερα εστάλη μήνυμα μέσω του συστήματος 112 να εκκενωθούν άμεσα τα χωριά Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα με οδηγία να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς Διαβολίτσι, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί ανάλογη οδηγία για τους οικισμούς Αγιοι Θεόδωροι και Μοναστηράκι.

Σημειώνεται, ότι και σε όλα τα πύρινα μέτωπα τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες, όπως επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τους τοπικούς δήμους.

Αλέξης Χαρίτσης: «Η κατάσταση στη Μεσσηνία είναι εξαιρετικά δύσκολη»

«Μετά από δύο πολύ δύσκολα μερόνυχτα, τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση των εστιών στο Βασιλίτσι και στο Βλαχόπουλο, ενώ έχει προστεθεί και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέτωπο στον Δήμο Οιχαλίας.

Μετά από επικοινωνία με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και την αυτοδιοίκηση, κάνω έκκληση για περισσότερα εναέρια και χερσαία μέσα πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Κάνω έκκληση επίσης προς τους κατοίκους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη και τους εθελοντές που δίνουν τη δύσκολη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Επαφές Δαβάκη με Αμυρά και Λυκουρέντζο για τη φωτιά στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

Το πρωί της Τετάρτης 4/8/21 ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη.

Κατά την επικοινωνία του με τον Γιώργο Αμυρά, στην οποία συμμετείχε και ο Τμηματάρχης Δασικής Προστασίας Γυθείου Χρήστος Κακαλέτρης, που παρουσίασε στον Υφυπουργό την κατάσταση που έχει προκύψει στην περιοχή, προγραμματίστηκε να συνταχθεί τεχνικό δελτίο από τη Δασική Υπηρεσία Γυθείου για τον άμεσο προγραμματισμό των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών και αναδασωτικών εργασιών που απαιτούνται εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποίο περιέγραψε τη μέχρι στιγμής κατάσταση, όσον αφορά τις απώλειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ενώ ζήτησε την άμεση συνδρομή του Οργανισμού, όπως αποφασίστηκε άλλωστε και στην περίπτωση της Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε στον Λάκωνα βουλευτή, ότι ευθύς μόλις ολοκληρωθεί το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή θα την επισκεφθεί συνεργείο του Οργανισμού για την άμεση καταγραφή των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών.

Μητροπολίτης Μάνης: «Προσευχόμαστε για το καλό»

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πυρκαγιά που καίει στην Μάνη: «Προσευχόμεθα στην Παναγία μας μέρα - νύκτα να σταματήσει αυτό το κακό και εδώ και παντού».

Συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση χθεσινών πυρκαγιών

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνέδραμε ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, Τετάρτη 3 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Λακωνία.

Ειδικότερα, παρασχέθηκε ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.

Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα, διατέθηκαν:

Στη Μεσσηνία, 22 αστυνομικοί και 8 οχήματα, που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 2 οικισμών.

Στη Λακωνία, 15 αστυνομικοί και 6 οχήματα που συνέδραμαν στην προληπτική εκκένωση 4 οικισμών.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις