ΜΑΝΗ. Την 5η Συνάντηση Εικαστικών διοργανώνει το Ινστιτούτο οι «Όμοιοι της Μάνης», 7 – 28 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κότρωνα.

Εγκαίνια, το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά 7 - 10 μ.μ. έως και τις 28 Αυγούστου.

Πρόκειται για σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, που τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός.

Όπως αναφέρεται, «…Για το Καλοκαίρι του 2021 η έκθεση έχει ξεχωριστό χρώμα και άρωμα και επιζητά να δώσει μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα στο αίσθημα πνιγμονής που φέρνουν οι καιροί».

Τι «παίζει» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κότρωνα;

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, 13 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες συναντώνται στο ιστορικό πέτρινο κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας, για να συνομιλήσουν εικαστικά πάνω σε θέματα που φέρνει στο προσκήνιο η φετινή εμβληματική επέτειος, αλλά που αξιώνουν πάντοτε να βρίσκονται στον πυρήνα της σκέψης μας.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί

Χρύσα Βέργη, Γιάνννης Γεωργίου, Πέτρος Γεωργαρίου, Ηλίας Κάσσης, Μιχάλης Κάσσης, ~ Καλλιρρόη Κατσαφάνα, Δημήτριος Κούρος, Στεφανία Λεοντιάδου, Εύα Μελά, Ρενάτα Μένις, Λεωνίδας Μιχαλάκος, Σμαράγδα Σκούρτα, Βασίλειος Τάγκαλος.

Μαθήματα μαρμαρογλυπτικής και ζωγραφικής!

Παράλληλα με την Συνάντηση Εικαστικών, το φετινό καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι θα έχουν ξανά την ευκαιρία να κάνουν στον Κότρωνα και στο Φλομοχώρι δωρεάν μαθήματα μαρμαρογλυπτικής με τον Λεωνίδα Μιχαλάκο και ζωγραφικής με τη Χρύσα Βέργη και την Ρενάτα Μένις.

Δηλώσεις: homoioimanis@gmail.com.

Λίγα λόγια για τους εικαστικούς

Αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές γενιές, εκκινώντας από ξεχωριστές αφετηρίες, έχοντας διανύσει ανόμοιες καλλιτεχνικές διαδρομές και διαπνεόμενοι από το προσωπικό τους όραμα για την τέχνη, σμίγουν για να απευθυνθούν σε εμάς ο καθένας στη δική του οπτική γλώσσα.

Με ποικίλα εκφραστικά μέσα, υλικά, τεχνικές και τεχνοτροπίες, άλλοτε περιγραφικά, ενίοτε με φωνή που ακούγεται σαν πολεμική ιαχή, και άλλοτε χαμηλόφωνα και υπαινικτικά, με μια διατύπωση περισσότερο συμβολική, μας μιλούν για ιστορικά γεγονότα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, –το Μανιάκι, το Μεσολόγγι, την Τσίμοβα και τον Διρό–, για τους ήρωες που πολέμησαν ομόθυμα «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» –επώνυμους και ανώνυμους–, για τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, για τον άνισο Αγώνα, για την ηρωίδα Μανιάτισσα, που στο πρόσωπό της προβάλλονται όλες οι γυναίκες που συνεισέφεραν στην Επανάσταση, την τελική νίκη που έρχεται μόνο μέσα από επίμοχθους αγώνες, για την Ελευθερία που παίρνει σάρκα και οστά μόνο μέσα από τη θυσία.

Μας μιλούν για την Ελευθερία στην ουσία της, για τη συλλογική ιστορική μνήμη, για την αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για το χρέος –όλων ως έθνους και του καθενός ξεχωριστά– μπροστά στην πολύτιμη παρακαταθήκη του 1821, για την αντίσταση στη λήθη, το όραμα για το αύριο.

Να πας.

Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις