ΣΠΑΡΤΗ Είναι η καλύτερη ώρα εν μέσω καύσωνα και κάτω από σπίθες και στάχτες να μιλάς για αυξήσεις στο νερό; Μάλλον όχι. Ο χειρότερος επικοινωνιολόγος δεν θα συνιστούσε κάτι τέτοιο. Γιατί σε έναν δήμο με χωριά, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν φυσική ροή νερού, σε μέρες που νιώθουν την ανάγκη και την εξάρτηση από το νερό, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεις την ευκαιρία να μιλήσεις για αυξήσεις στο νερό και για πρόστιμα. Άργησες ή ξέχασες να το κάνεις…

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σπάρτης, έχουσα και την ευθύνη των οικονομικών του δήμου, θεώρησε ότι πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν ότι για την χρεοκοπία της ΔΕΥΑΣ θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερο το νερό. Η ΔΕΥΑΣ μάλιστα φρόντισε, εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών, να ανακοινώσει πρόστιμα σε όσους σπαταλούν νερό για άρδευση. Δηλαδή πολιτικές και ζητήματα που έπρεπε να είχε ήδη λύσει ή να τα διαχειριστεί το Φθινόπωρο και όχι την ώρα της κρίσης, έρχεται να τα διατυμπανίζει με τον χειρότερο τρόπο και την χειρότερη ώρα. Το σωσίβιο δεν ψάχνεις να βρεις πως λειτουργεί όταν το πλοίο βουλιάζει…

Αν μέλημα της ΔΕΥΑΣ είναι να μην μείνουν τα δίκτυα ύδρευσης χωρίς νερό αυτό δεν σημαίνει ότι θα το πετύχει με την απειλή προστίμων εν μέσω καύσωνα και πυρκαγιών.

Αν στόχος της προέδρου της ΔΕΥΑΣ είναι να εξυγιάνει οικονομικά την Επιχείρηση αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει το νερό ακριβότερα, όταν μάλιστα ρέει δίπλα του το νερό ελεύθερο ή όταν δεν απολαμβάνει υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Η κ. Δεδεδήμου σε συνέντευξή της ανέφερε:

«Η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής ήταν αναπόφευκτη αλλά και επιτακτική. Δεδομένου ότι από το 2010 δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία αναπροσαρμογή τιμολογίων, ενώ τα έξοδα του οργανισμού εκτινάχθηκαν καθώς προσαρτήθηκαν σε αυτόν και οι πρώην Δήμοι του νόμου Καποδίστρια.

Με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ταυτόχρονα καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Στο τέλος της επόμενης χρονιάς (δηλαδή σε 17 μήνες!) θα γίνει από ειδικούς συνεργάτες επανεκτίμηση της κατάστασης και, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση σε όλους τους καταναλωτές».

Η ΔΕΥΑ Σπάρτης καλεί τους δημότες του Δήμου Σπάρτης, «…να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες τους σε ύδρευση και όχι για άρδευση».

Μάλιστα προειδοποιεί τους ανυπάκουους με πρόστιμα, «…εφόσον διαπιστώνεται αλόγιστη χρήση νερού και ειδικά για άρδευση».

Την ίδια στιγμή η ΔΕΥΑ Σπάρτης ανακοίνωνε:

«Από τη ΔΕΥΑΣ ανακοινώνεται ότι παρ΄ όλες εκκλήσεις και συστάσεις που έχει κάνει η υπηρεσία, παρατηρείται άσκοπη και μεγάλη κατανάλωση νερού για άρδευση ιδίως στις Τ.Κ των πρώην Δήμων.

Επισημαίνεται ότι το νερό που χορηγεί η ΔΕΥΑΣ είναι ΜΟΝΟ για ύδρευση και όχι για άρδευση.

Καλούνται για τελευταία φορά οι δημότες να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες τους σε ύδρευση και όχι για άρδευση.

Η ΔΕΥΑΣ θα προβαίνει καθημερινά σε ελέγχους και εφόσον διαπιστώνεται αλόγιστη χρήση νερού και ειδικά για άρδευση θα επιβάλλονται ανάλογα πρόστιμα».

Υπάρχει πρόβλημα. Είναι προφανές ότι η ΔΕΥΑΣ δεν θέλει να αντιληφθεί τον τρόπο ζωής των δημοτών στα χωριά. Είναι συνυφασμένο με την χρήση νερού κι εκτός ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΣ φαίνεται ότι θέλει όπως και όσο πληρώνεται το νερό που υπερκαταναλώνεται σε πλυντήρια αυτοκινήτων ή σε πισίνες ξενοδοχείων να το πληρώνεται και από αυτούς που ποτίζουν τους κήπους τους στα χωριά. Θα κριθεί γι αυτή την παρέμβαση της. Βεβαίως και υπάρχουν συστηματικές αρδεύσεις αλλά αυτές πρέπει να τις εντοπίσει και όχι να επιβάλει μέτρα καθολικά και γι αυτόν που αρδεύει τις λεμονιές, τους βασιλικούς και τις κότες του…

Η ΔΕΥΑΣ γνωρίζει ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης νερού στα χωριά με την αύξηση των τιμολογίων θα επιφέρει φουσκωμένους λογαριασμούς και μεγάλη αντίδραση με την εφαρμογή της αύξησης.

Προφανώς έχει έρθει η ώρα μερικής συμμόρφωσης όσων σπαταλούν το νερό, είτε βρίσκονται στα χωριά είτε στην πόλη αλλά και η ώρα ενός κατανοητού σε όλους απολογισμού Κόστους – Οφέλους λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ, μιας και καλούνται οι δημότες να πληρώσουν την εξυγίανσή της.

Ο δήμαρχος ως οικονομολόγος – πολιτικός και πρώην υφυπουργός Οικονομικών θα πρέπει να λύσει την εξίσωση και να την καταστήσει κατανοητή και στον τελευταίο πολίτη. Αλλιώς κάθε μέτρο θα αποτύχει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις