ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν και ακόμα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα πεζοπόρα στη Γορτυνία, με στόχο οι μικρές και διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε δυσπρόσιτα σημεία, να μην οδηγήσου σε εκτεταμένες αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Ευεργετική στάθηκε και η μπόρα που ξέσπασε χθες το απόγευμα τοπικά.

Κάτοικοι της περιοχής, παράλληλα, βρίσκονται σε ετοιμότητα στους δοκιμαζόμενους οικισμούς τους.

Στη Γορτυνία έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα, έχουν ηλεκτροδοτηθεί τα χωριά Ράχες, Λυκοχώρι, Τριποταμιά, Καπελλίτσα, Χράνοι, Φαναράκι.

Χώρα, Νεοχώρι, Λιβαδάκι, καθώς και τα χωριά του πρώην Δήμου Λουτρών Ηραίας (Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα και Κατράκι), δεν έχουν ρεύμα ακόμα.

Μάνη

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν σε Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν αρχικά να τις περιορίσουν και στη συνέχεια να τις ελέγξουν.

Διακοπές ρεύματος

Στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης έχει ηλεκτροδοτηθεί το 96% των παροχών ωστόσο χωρίς ρεύμα παραμένουν τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος και Κρήνη.

Μαραθέα και ο Πλάτανος αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν εντός της ημέρας και έως αύριο το υπόλοιπο τμήμα του Αγίου Βασιλείου. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή το δίκτυο έχει υποστεί εκτενείς ζημιές, οι οποίες εντοπίζονται σε δυσπρόσιτα σημεία.

Πάνω από 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, βρίσκονται στα πεδία ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 1 πυροσβεστικό αεροπλάνο και 1 ελικόπτερο.

Ηλεία

Ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε πως, «μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς». Προσέθεσε ότι, «η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πεζοπόρα τμήμα και τα μηχανήματα έργου αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ό,τι έκαιγε στις περιοχές Λάσδικα, Κρυονέρι και Μηλιές».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, με σχετικές αποφάσεις του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, περιοχές σε 5 δήμους της Πελοποννήσου, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στους Δήμους, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Ανατολικής Μάνης, Οιχαλίας και Πύλου-Νέστορος.

Συγκεκριμένα

  • Π.Ε. Αρκαδίας: Μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2022 οι κοινότητες Ισαρη, Χράνων, Νεοχωρίου – Λυκόσουρας της Δ.Ε. Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης
  • Μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2022 οι Δημοτικές Ενότητες Τροπαίων και Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας
  • Π.Ε. Λακωνίας: Μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2022 i) οι κοινότητες Σιδηρόκαστρου, Λυγερέα, Κρήνης, Αιγών, Γυθείου, Πλάτανου, Κονακίων, Μυρσίνης, Αγίου Βασιλείου, Μαραθέας, Καρβελά, Σκαμνακίου, Καρυουπόλεως και Νεοχωρίου της Δ.Ε. Γυθείου, ii) οι κοινότητες Καστανιάς, Σελεγουδίου, Αγίου Νικολάου, Κόκκινων Λουριών, Μελίσσης και Αρχοντικού της Δ.Ε. Σμύνους και iii) οι κοινότητες Καρέας, Κρυονερίου και Γέρμας της Δ.Ε. Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης
  • Π.Ε. Μεσσηνίας: Μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου 2022 οι κοινότητες Δασοχωρίου, Κάτω Μέλπειας, Αγριλόβουνου, Διαβολιτσίου, Παραπουγκίου, Καρνασίου και Δεσύλλα της Δ.Ε. Ανδανίας του Δήμου Οιχαλίας
  • Μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2022 η κοινότητα Βλαχόπουλο της Δ.Ε. Παπαφλέσσα, οι κοινότητες Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς της Δ.Ε. Κορώνης και η κοινότητα Κρεμμυδίων της Δ.Ε. Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις